MILIJARDER UPOZORAVA "Američka ekonomija srlja u katastrofu"
Foto: Shutterstock

„U kombinaciji sa većim troškovima duga i depozita zbog rastućih stopa, razmislite kakav će uticaj imati na kamatne stope i našu ekonomiju“, napisao je Ackman na Tviteru u sredu. „Što se duže dozvoli da se ova bankarska kriza nastavi, veća je šteta za manje banke i njihova mogućnost pristupa jeftinom kapitalu“, dodao je on.

Milijarderovo upozorenje usledilo je nakon odluke američke centralne banke da podigne stope za 25 baznih poena. U sredu je Fed podigao referentnu stopu na raspon od 4,75%-5% dok nastavlja da se bori protiv inflacije.

„Poverenje i samopouzdanje stiču se godinama, ali se mogu izbrisati za nekoliko dana. Bojim se da idemo ka još jednoj "železničkoj olupini". Nadamo se da će naši regulatori to ispraviti“, rekao je on.

Ackman je takođe kritikovao američku sekretarku za trezor Dženet Jelen zbog odustajanja od planova za podršku štedišama.

Jelen, koja je ranije dala uverljive komentare o zaštiti regionalnih banaka, izjavila je u sredu da nije razmatrala niti razgovarala o „opštem osiguranju“ za bankarske depozite u SAD bez odobrenja Kongresa kao načinu za zaustavljanje pretnje od daljeg pokretanja banaka.

„Što se neizvesnost duže nastavi, šteta je trajnija za manje banke i teže će biti vratiti njihove klijente“, tvrdi Ackman.

Zapadne vlade i centralne banke nastojale su da spreče kaskadu propadanja banaka nakon iznenadnog kolapsa ranije ovog meseca Silikonske doline banke i Signature banke u SAD. Previranja su takođe pogodila problematičnog švajcarskog bankarskog giganta Credit Suisse, koji je preuzeo njegov rival UBS u dogovoru koji je uz vladino posredovanje imao za cilj da ojača poverenje javnosti u zapadni finansijski sistem i spreči globalnu krizu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading