BANKARSKA KRIZA Američka centralna banka još jednom podigla kamatnu stopu
Foto: Printscreen

Kako piše Rojters, Federalne rezerve podigle su kamatnu stopu za 0,25 odsto, pa će referentna kamatna stopa biti u rasponu od 4,75 do 5 odsto.

Iz FED-a su obraćajući se javnosti naveli da je američki bankarski sistem "zdrav i otporan", međutim navode i da bi se, kako kažu, "bankarska previranja" mogla odužiti i što bi moglo da uspori dalji rast kamata.

Na taj način FED je promenio dosadašnji ton. Podsećanja radi do pre samo nekoliko nedelja iz FED-a su stizali signali da će biti potrebne i veće kamatne stope u narednim mesecima.

Više kamatne stope znače da se povećavaju troškovi kupovine kuće, pozajmljivanja radi proširenja poslovanja ili preuzimanja drugih dugova. Poskupljenjem kamata, tj. novca FED očekuje pad tražnje i smanjenje cena.

To je počelo da se dešava na američkom tržištu nekretnina, gde su kupovine naglo usporile tokom prošle godine, a srednja prodajna cena u februaru bila je niža nego pre godinu dana što je prvi takav pad u više od 10 godina. Inflacija, stopa po kojoj cene rastu, skočila je 6 odsto za 12 meseci.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading