"STIŽU TEŠKA VREMENA" Najveća banka Volstrita izdala užasno saopštenje!
Foto: AP/Louise Delmotte (STF)

Kolapsi banaka, tržišna previranja i stalna ekonomska neizvesnost u trenutku dok se centralne banke bore sa visokom inflacijom povećale su šanse da se desi "Minski momenat", tvrdi analitičar "Džej Pi Morgana" Marko Kolanović, a prenosi "Blumberg".

Prostije rečeno, jedan od najvećih optimista među finansijskim stručnjacima sada tvrdi da smo sve bliže potpunom krahu tržišta.

Termin, nazvan po pokojnom američkom ekonomisti Hajmanu Minskiju, označava, naime, kraj ekonomskog buma i prosperitetnih perioda u kojima su se investitori ohrabrili da preduzmu agresivne špekulativne radnje, i rizikovali da pozajmljuju ono što ne može da se otplati.

U tom periodu cene prestanu da rastu, a zajmodavci traže otplatu kredita, pa investitori moraju da počnu da prodaju imovinu - a to sve može dovesti do iznenadnog kolapsa u ceni imovine, dok tržište svedoči Minskom momentu.

U protekloj nedelji, podseća "Blumberg", investitori su se borili sa spasavanjem nekoliko američkih banaka, ali i nestabilnošću tržišta, kolapsom "Kredi Svisa" i povećanjem kamatne stope Evropske centralne banke za 50 baznih poena. Sledi i odluka o politici Federalnih rezervi u sredu koja bi trebalo da pronađe put za rešavanje bankarske krize i visoke inflacije.

"Čak i ako centralni bankari uspešno obuzdaju zarazu, izgleda da će se uslovi kreditiranja brže pooštravati zbog pritiska i tržišta i regulatora", napisao je tim stratega "Džej Pi Morgana" na čelu sa Kolanovićem u belešci klijentima.

Kolanović, koji je inače "Džej Pi Morganov" glavni strateg za globalna tržišta bio je prošle godine jedan od finansijskih stručnjaka, koji su najviše verovali da će ekonomski sistem napredovati, pa je zanimljivo videti kako je, posle svega nekoliko dana tumbanja na tržištu potpuno promenio kurs i predviđa kolaps tržišta.

Njegova predviđena cena indeksa S&P 500 iznosila je 4.800 za 2022. godinu, ali se na kraju ispostavilo da je referentna vrednost završila godinu na 25 odsto nižoj vrednosti.

Od tada je Kolanović smanjio svoja očekivanja: njegov cilj indeksa za 2023. je 4.200, što je oko 6,3 odsto više od onoga što je zaključeno u ponedeljak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading