SVAKA UŠTEDA JE LEK VIŠE Direktori zdravstvenih ustanova treba da vode računa o svakom dinaru, rekao ministar Mali
Foto: Alo/Foto Tanjug

On se direktorima bolnica i kliničkih centara obratio na edukativnom skupu Digitalizacija u zdravstvu koji je juče održan u Beogradu.

Mali je istakao da se za zdravstvo ove godine izdvaja 4,5 milijardi evra i da budžet nikad nije bilo veći, a uključuje ulaganja u opremu, domove zdravlja, bolnice, povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama.

Upozorio je da s druge strane postoje u zdravstvu problemi u visini zaliha i razlike u utrošcima kod zdravstvenih ustanova koje imaju isti broj pruženih usluga.

- Sada imamo sistem koji vodi računa o svakom dinaru. Ranije možda nismo bili sigurni kakvo je robno-materijalno knjigovodstvo, da li postoje i kako se troše zalihe, kako se troše neki lekovi i materijal, sada sve to imamo. To sam predstavio direktorima, da vide da država vodi računa i prati šta rade. Želim da im kažem da preuzmu deo odgovornosti na sebe. Da se bave svojim poslom - izjavio je Mali, i dodao da je, uz negu pacijenata, posao direktora da vode računa o svakom dinaru građana Srbije koji se izdvaja za zdravstvo.

Podsetio je da su u cenama igala do uvođenja centralizovanih javnih nabavki bile razlike i po 30 puta.

- Kad je e-recept u pitanju, očekujem da svaki lekar prati preporuke sistema, jer se tu uštedi više od 10 miliona evra godišnje. Svaki tako ostvaren dinar niko ne traži nazad u budžet, ostaje u zdravstvu. Zbog tih ušteda imali smo mogućnost da nabavimo nove inovativne lekove, i veću količinu opreme - rekao je on i istakao da digitalizacija u zdravstvu napreduje, kao i u drugim oblastima.

- Svaki od direktora i domova zdravlja sada je deo sistema. Nije im trebalo mnogo, mesec do mesec i po dana da se usklade i razumeju, da njihovi sektori finansija razumeju šta treba da rade i postali su deo sistema. Očekujem to sada i od tercijara i sekundara, kliničkih centara i opštih bolnica - rekao je Mali.

Direktorima bolnica i kliničkih centara obratila se i ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je govorila o načinima racionalizacije i dizanja efikasnosti kroz digitalizaciju. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić govorila je o dosadašnjim efektima digitalizacije kao i o očekivanim pomacima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading