NOVI UDARAC ZAPADU Ruska nafta sve skuplja
Shutterstock

Proteklih nedelja zabeležen je skok ponude za rusku naftu "ural" i ESPO, kao i mazut. Povećano interesovanje kineskih državnih i velikih privatnih rafinerija, kao što su "Sinopek", "Petro Čajna" i "Henli petrohemikal", uz skok potražnje iz Indije, dovelo je do toga da se tereti otkupljuju po višim cenama, prenosi "Blumberg".

ESPO nafta s Dalekog istoka posebno je popularna budući da je ruta transporta kratka. Cena za ESPO koji se uglavnom utovaruje u ruskoj luci Kozmino bila je između 6,5 i 7 dolara niža po barelu od indeksa ICE brent u isporukama Kini, dok je "ural" iz zapadnih luka bio oko 10 dolara ispod istog standarda.

To je povećanje od dva dolara u odnosu na prošli mesec, što je jedan od najvećih skokova od 5. decembra 2022, tj. otkad je ograničena cena ruske nafte na 60 dolara po barelu.

Kina i Indija su postale ključni kupci ruske nafte nakon što su zemlje Zapada uvele sankcije na nju i ostale energente iz Ruske Federacije i tako se lišili jeftinog crnog zlata. Kupoprodaja se mahom vrši u juanima, rupijama, dirhamima ili rubljama, a zaobilazeći zapadne banke.

Nejasno je da li uvoz iz Indije i Kine ispunjava uslove ograničenja, jer se većina tereta prodaje bez transparentnih informacija o troškovima isporuke i osiguranja.

Ponude za ruski mazut M-100, tip koji se takođe može koristiti za proizvodnju benzina i dizela, dostigle su 160–180 dolara po toni u odnosu na prošli mesec kada je koštao oko 130 dolara po toni.

Prosečna četvoronedeljna isporuka ruske nafte azijskim kupcima, plus one na brodovima gde nije poznato krajnje odredišta, porasla je na 3,1 milion barela dnevno u periodu do 3. marta. To je najviši nivo od kada je "Blumberg" počeo da prati tokove početkom 2022.

Očekuje se da će Rusija održavati proizvodnju sirove nafte duže nego što su mnogi očekivali, konstatovao je potpredsednik "Es end Pi global" Den Jergin. 

"Doći će do sporog pada proizvodnje, ali ne i do dramatičnog pada u provaliju koji su neki ljudi projektovali pre godinu dana", zaključio je Jergin za "Blumberg".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading