DESETKOVANI PRIHODI RUSIJE OD NAFTE I GASA! 18 milijardi dolara u januaru umesto 30
epa/ROMAN PILIPEY

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), ruski prihodi od izvoza nafte i gasa iznosili su 18,5 milijardi dolara u januaru, 38 odsto manje u odnosu na 30 milijardi dolara koliko je Moskva inkasirala u januaru prošle godine, mesec dana pre invazije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

SRUŠENI SNOVI RUSIJE Nemačka skladišta gasa već na jesen puna

Izvršni direktor Agencije Fatih Birol ocenio je da su mere Zapada usmerene na ruski izvoz energenata postigle cilj - stabilizacija tržišta nafte i smanjenje prihoda Moskve od izvoza nafte i gasa.

"Očekujemo da će se ovaj prihod od nafte i gasa i dalje smanjivati u narednim mesecima, kao posledica strmiji u narednim mesecima i na srednji rok, kao rezultat ograničenja pristupa tehnologiji i investicijama", rekao je Birol za britansku agenciju.

DESETKOVANI PRIHODI RUSIJE OD NAFTE I GASA! 18 milijardi dolara u januaru umesto 30

epa/ROMAN PILIPEY

 

On je istakao da su zemlje EU prošle godine postigle napredak u povećanju energetske bezbednosti, što podrazumeva brzo širenje obnovljivih izvora energije kako bi se smanjila potreba za fosilnim gorivima. Međutim, kako je naveo, rizici ostaju i zemlje moraju da preduzimanju dalje napore za uštedu energije i očuvanje zaliha.

Međunarodna ograničenja nametnuta Rusiji kao odgovor na rat u Ukrajini, uključujući ograničenje cene sirove nafte od 60 dolara po barelu koje je nametnula Grupa sedam i sankcije na izvoz Rusiji tehnologija potrebnih za preradu nafte. Sjedinjene Države i Velika Britanija su takođe uvele ograničenja na uvoz ruske nafte.

Kako je naveo Rojters, Moskva se najviše oslanja na prihode od nafte i gasa koji su prošle godine iznosili oko 154,68 milijardi dolara za popunjavanje budžeta, budući da primorana da prodaje međunarodne rezerve za pokrivanje deficita nastalog kao posledica invazije na Ukrajinu.

Do kraja februara budžetski deficit Ruske Federacije dostigao je skoro 4 triliona rubalja, premašivši godišnji plan za 1,1 trilion, piše Izvestija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading