POČELO JE Ekonomski pritisak SAD na sve zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji!
EPA

Prema Blumbergu, u proteklih nekoliko nedelja zvaničnici američke administracije bili su u poseti Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. SAD takođe planiraju pregovore o ovom pitanju sa Kinom.

„Čak i tamo gde politički lider može da traži nešto što liči na neutralnu ili uravnoteženu političku poziciju, to nije prikladno za banku ili kompaniju. Izbor privatnih firmi u ovim jurisdikcijama je mnogo očigledniji. I ovo je deo našeg projekta koji pomaže da se razjasni taj izbor“, rekla je za publikaciju pomoćnica ministra finansija Elizabet Rozenberg.

Takođe, Blumberg, pozivajući se na bivšu službenicu francuskog trezora Agatu Desmarais, piše da SAD postepeno gube uticaj na zemlje protiv kojih uvode sankcije. Iran, Kuba, Sirija, Mjanmar, Severna Koreja i Venecuela, kao i Rusija i Kina, smatraju da će sankcije ostati na snazi zauvek. Prema njenim rečima, vlade zemalja smatraju da treba da se prilagode sankcijama i preorijentišu trgovinu, a ne da traže njihovo uklanjanje.


Blumberg napominje da su sankcije postale osnova američke politike. „Kladimo se na pretpostavku da čak i autokrata poput Putina ima društveni ugovor sa svojim narodom. Ako je sve što on proizvodi nestabilnost i neizvesnost, onda na kraju krajeva nije u njegovom ličnom interesu da nastavi da propada“, rekao je za Blumberg Dalip Sing, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika i jedan od autora sankcija Rusiji.

Nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu, SAD su uvele nekoliko rundi sankcija Rusiji. Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland najavila je nove sankcije, koje će biti objavljene 24. februara, na godišnjicu početka vojnog sukoba. Prema njenim rečima, na spiskove sankcija biće uvrštene ruske banke i kineske kompanije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srecko

24.02.2023 09:18

E sad treba pod hitno ukinuti dolar i stvoriti novu valutu koja ce biti glavna a Amerika nek jos stampa svoj dolar.