novac
Foto: Alo/Аlo!/M.Š.

Roditeljski dodatak je finansijska pomoćkoju država daje majkama za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Visina pomoći zavisi od toga koje je dete po redu.

Dodatak može dobiti i otac ako ispunjava uslove, a majka nije živa, napustila je dete ili je iz objektivnih razloga sprečena da brine o detetu.

Pošto se zahtevi iz opština šalju u Beograd, od trenutka podnošenja do prve isplate prođe par meseci, ali posle toga sve uplate bi trebalo da stižu na vreme oko 20 - og u mesecu. 

Zatim ćete dobiti obaveštenje od "Poštanske štedionice" na kućnu adresu o tome da imate uplatu i to ne samo za prvu već i za sve ostale uplate.

Ovo su druge grupe građana koje od danas takođe mogu da očekuju uplatu:

  • Dečji dodatak za januar 2023. za Srbiju
  • Roditeljski dodatak za januar 2023. za Srbiju
  • Nega i pomoć za januar 2023. za Srbiju
  • Novčana socijalna pomoć za januar 2023. za Srbiju
  • Boračko-invalidska zaštita za januar 2023.
  • Porodični smeštaj za januar 2023.

Isplata roditeljskog dodatka vrši se isključivo preko tekućeg računa kod "Poštanske štedionice". Zato je neophodno da tu otvorite račun, pre predaje zahteva. Kada to učinite dobićete svoju štednu knjižicu u koju će vam službenik svakog meseca upisivati podignuti iznos. 

PROVERITE SVOJE RAČUNE Ovim grupama građana danas

Jutjub/Televizija Vrnjacka Banja

 

Korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun, službenim putem biće otvoren tekući račun kod Poštanske štedionice. U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta prebivališta za prvu isplatu.  

ko tek posle nekoliko meseci od porođaja podnesete zahtev za republički roditeljhski dodatak, novac će vam biti uplaćen retroaktivno. Dakle, sa prvom uplatom dobićete ne samo novac za taj mesec, već i sve prethodne rate, počevši od onog meseca kada ste se porodili.

Naknada za prvo dete isplaćuje se jednokratno, dok se naknada za drugo dete isplaćuje na 24 mesečne rate. Za treće i četvrto dete isplaćuje se 10 godina. Ukoliko u toku isplate prava na roditeljski dodatak, koja se vrši u više mesečnih rata korisnik prava napusti dete, obustavlja se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za socijalna pitanja, piše portal Penzionisani.rs.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading