PRAZNI RAFOVI U APOTEKAMA! Inflacija trese Evropu, preti nov kriza!
Foto: AP/Chris Carlson (STF)

Nestašica antibiotika u evropskim zemljama mogla bi postati još gora budući da farmaceutske kompanije ukazuju da su troškovi proizvodnje porasli, a cene medikamenata kojih trenutno nema na policama mnogih evropskih apoteka ostale su iste.

Uz to, žale se i na način određivanja cene generičkih lekova, koje propisuje država sprovodeći zatim tendersku proceduru i birajući najpovoljnijeg ponuđača, neretko iz Azije.

Čelnici španske farmaceutske kompanije Reig Žofre za Rojters navode da mogu da ubace nekoliko dodatnih smena kako bi pomogli tržištu koje se mesecima bori sa nestašicom osnovih antibiotika poput amoksicilina za decu, ali da je to sve.

PRAZNI RAFOVI U APOTEKAMA! Inflacija trese Evropu, preti nov kriza!

Chris Carlson (STF)

 

Neopravdano je ulagati milione evra u nove fabričke linije ukoliko generički lekovi ne budu plaćeni više kako bi se pokrio skok troškova proizvodnje.

Kao i u mnogim evropskim zemljama i u Španiji je država odredila cenu amoksicilina, medikamenta kojeg mesecima nedostaje u apotekama, kada je lek pre dve decenije prvi put ušao na farmaceutsko tržište i od tada ona je malo menjana.

Sa propisanom cenom antibiotika, koju diktira država, mnoge evropske farmaceutske kuće oklevaju da prošire proizvodnju naročito posle skoka cena svega, od struje do kartona za pakovanje i aluminijuma za poklopce bočica, što sugeriše da bi moglo biti novih nestašica.

Mnogi proizvođači se bore da zarade dovoljno novca kako bi proizvodnja antibiotika uopšte bila opravdana, navodi Rojters pozivajući se na informacije koje su dobili od 13 evropskih proizvođača i šest udruženja za proizvodnju generičkih lekova.

Direktor lobističke grupe "Lekovi za Evropu" Edrijan van den Hoven potvrđuje da su ograničene cene antibiotika teško održive u vreme kada su troškovi proizvodnje duplirani ili su porasli i više od toga.

Generički lekovi čine oko 70 odsto medikamenata koji se koriste širom Evrope, ali samo 29 odsto novca potrošenog na lekove izdvaja se za njih, podaci su ove lobi grupe.   

I pre sukoba u Ukrajini i uvođenja niza sankcija Ruskoj federaciji od strane Evropske unije, koje se sada proglašavaju kao glavni krivci za sve evropske patnje, farmaceutskim kompanijama sa Starog kontinenta su poslove na tenderima uzimali povoljniji proizvođači iz Azije, a i pojedine evropske farmaceutske kuće preselile su fabrike u Aziju zbog nižih troškova proizvodnje.

Čelnici farmaceutske industrije sada traže izmene u sistemu ograničenja cena kako bi se podstakla proizvodnja u Evropi, izbegle nestašice ali i zavisnost od azijskih proizvođača. 

Evropska agencija za lekove i zvaničnici Evropske komisije održali su nekoliko sastanaka otkako je u oktobru prošle godine prijavljena nestašica antibiotika u Evropi, ali konkretnijih odluka nije bilo. Prošlog meseca, čelnica evropske agencije za lekove Stefen Tirstrup konstatovala je da je veoma neuobičajeno da toliko zemalja u isto vreme prijavi nestašice istih lekova, kao i da će se potražnja za njima smanjiti sa dolaskom lepšeg vremena. A do tada preporučuje korišćenje zamenskih lekova, kojih, navodno, ima dovoljno.

Evropska komisija razmatraće u martu izmene propisa koji se odnose na farmaceutsku industriju. I dok oni planiraju da uvedu obavezu proizvođača da imaju veće zalihe medikamenata i da uspostave sistem ranog prijavljivanja nestašica, farmaceuti traže od Brisela da podrži njihove zahteve da vlade zemalja EU promene sistem tendera i određivanja cena.

Takav stav zastupa i jedan od čelnika farmaceutskog giganta "Sandoza" koji za Rojters kaže da dugoročni problem nije cena proizvodnje, već tržišni propisi koji onemogućavaju proizvođačima da fleksibilnije određuju cenu lekova i prilagođavaju je ceni proizvodnje.

U Španiji cena amoksicilina od 60 mililitara 2003. godina bila je 98 centi, da bi deset godina kasnije to postala cena za pakovanje od 40 mililitara i od tada se nije menjala. Polovina generičkih lekova koji se prodaju u ovoj zemlji ima cenu manju od 1,60 evra za pakovanje, a slična je situacija sa cenama i u Velikoj Britaniji.  

Nemački parlament najavio je izmene u tenderima za generičke lekove, dok špansko Ministarstvo zdravlja razmatra promene propisa kojim bi cena antibiotika poput amoksicilina privremeno bila viša.

Mnogi proizvođači već su se povukli sa tržišta generičkih lekova, pa svega nekoliko njih opskrbljuje najveći deo Evrope medikamentima poput amoksicilina.

Prema istraživanju koje navodi Rojters, svega pet kompanija, britanski "Glakso Smit i Klajn", američki "Vijatris", indijski "Aurobindo" i francuski "Servije" drže oko 60 odsto tržišta amoksicilina, a u Nemačkoj "Sandoz" pokriva proizvodnjom čak 70 odsto tržišta ovog medikamenta.

Veliki farmaceutski giganti povećali su proizvodnju dodajući nove smene u svojim fabrikama, ali kako se konstatuje u tekstu to i dalje nije dovoljno da se zadovolji trenutna potražnja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading