KRAJ VLADAVINE DOLARA! Poznati ekonomista najavio kraj sveta kakav poznajemo!
Foto: Shutterstock

Status američkog dolara kao glavne svetske rezervne valute je u opasnosti, napisao je za "Fajnenšel tajms" poznati ekonomista Nuriel Rubini, proslavljen po tome što je prvi predvideo globalnu finansijsku krizu 2008. dve godine pre nego što je ona izbila.

Iako nijedna valuta još uvek nije u stanju da u potpunosti zameni dolar, američka valuta brzo gubi svoju konkurentsku prednost u odnosu na kineski juan, smatra Rubini.

"S obzirom na povećanu upotrebu dolara u svrhe nacionalne bezbednosti, kao i rastući geopolitički rivalitet između Zapada i revizionističkih sila kao što su Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja, neki tvrde da će se dedolarizacija ubrzati… U svetu koji će biti sve više podeljen na dve geopolitičke sfere uticaja – na one koje okružuju SAD i one koji su uz Kinu – verovatno je da će bipolarni valutni režim na kraju zameniti unipolarni”, naveo je ekonomista, koga je Volstrit prozvao "Doktor Propast" zbog sumornih predviđanja.

Skeptici smatraju da juan ne može da postane prava rezervna valuta osim ako Peking ne ukine kontrolu kapitala, ne prihvati trajni deficit tekućeg računa, a kurs juana ne postane fleksibilniji.

Ali ekonomista tvrdi da takvi zahtevi više ne važe, pošto Vašington svojim sankcijama aktivno podriva privlačnost sopstvene valute.

"Potpuna fleksibilnost deviznog kursa i međunarodna mobilnost kapitala nisu neophodni da bi zemlja postigla status rezervne valute… I dok Kina možda ima kontrolu kapitala, SAD imaju svoju verziju koja može da smanji privlačnost dolarske imovine među rivalima i relativnim prijateljima. To uključuje finansijske sankcije protiv rivala, ograničenja za unutrašnja ulaganja u mnoge sektore i firme osetljive na nacionalnu bezbednost, pa čak i sekundarne sankcije protiv prijatelja koji krše one primarne", smatra Rubini.

Ekonomista je takođe primetio da Kina pojačava transakcije u juanima sa svojim inostranim partnerima, i smatra da će se ovaj trend verovatno nastaviti, sa više ekonomija u razvoju koje pozdravljaju "sposobnost da trguju naftom u juanima i da drže veći deo svojih rezervi u kineskoj valuti... budući da mnogo više trguju sa Kinom nego sa SAD."

On je dodao da će nove tehnologije, poput CBDC-a, platnih sistema sličnih Alipeju, svap linija između Kine i njenih partnera i nacionalnih pandana SVIFT-u "ubrzati dolazak bipolarnog globalnog monetarnog i finansijskog sistema".

"Iz svih ovih razloga, relativni pad američkog dolara kao glavne rezervne valute verovatno će se desiti u narednoj deceniji. Zaoštravanje geopolitičkog nadmetanja između Vašingtona i Pekinga neizbežno će se osetiti i u bipolarnom režimu globalne rezervne valute", zaključuje Rubini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading