VELIKA ŠANSA ZA LAKU ZARADU! Otpisali su ih, ali su se vratili i vrede više nego što se očekivalo!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

S porastom od 39,4 odsto u januaru, bitkoin zatvara svoj najbolji mesec od rasta od 40 odsto u oktobru 2021. i najbolji januar od 2013. godine.

Trenutno na nivou od od 22.910 dolara, bitkoin se prošle nedelje trgovao na najvišem nivou od avgusta prošle godine. Najveća kriptovaluta već deset godina nije svojim vlasnicima priuštila tako potstcajan januar. "Januar smo započeli eksplozivnom akcijom cena u nedelji decembarskog ispisa CPI-ja", rekao je za "Yahoo" Finance Christopher Newhouse, trgovac opcijama s proizvođačem kripto tržišta GSR. Iz Newhouseove perspektive, potražnja na strani kupaca od institucionalnih primaoca — bilo da se radi o trgovcima vođenim makroekonomskim sistemima ili hedge fondovima — vratila se u prve dve nedelje meseca, što je izazvalo početne likvidacije short sellera.

U dvanaest dana nakon decembarskog izvešća o inflaciji objavljenog 12. januara, likvidirane su kratke pozicije u bitkoinu u vrednosti od 1,3 milijarde dolara ili 611 miliona dolara bez dugih pozicija, prema agregatoru kripto derivata CoinGlass. Tokom prošle nedelje, trend se preokrenuo s likvidiranim dugim pozicijama u iznosu od 331 miliona dolara ili 108 miliona dolara bez kratkih pozicija.

Između 10. i 20. januara, kada je bitkoin doživeo svoje najveće pomake naviše, trgovci vođeni špekulacijama vratili su se na tržište, predvodeći bitkoin probivši se iz raspona između 15.700 i 18.000 dolara.

"Bitkoinova guranja iznad 20.000 i 22.000 dolara dogodila su se petkom jer su trgovci imali velike količine negativne izloženosti i prodaje prema kraju trgovanja u SAD-u", primetio je Newhouse.

Analitičari kažu da će sledeća faza za bitkoin verovatno biti određena u danima nakon odluke Federalnih rezervi o povećanju mesečne stope.

"Ovo će tržište početi trgovati vrlo tehnički", rekao je za Yahoo Finance Edward Moya, viši analitičar u Oandi, "Volatilnost se vraća."

Povratak kupovine bitkoina izgleda slično onome što se dogodilo od jula do početka avgusta prema Michaelu Safaiju, suosnivaču i partneru kompanije za kripto trgovanje, Dexterity Capital.

"Potrebno je otprilike dva meseca da se kripto tržište stabilizuje nakon velikog šoka, a mi smo na toj tački nakon FTX-a", rekao je Safai putem e-pošte.

"Nanesena je najveća šteta, ulagači su relativno uvereni da više neće biti velikih šokova, što se odražava u prigušenom prijemu bankrota Genesisa, a sklonost riziku počinje se polako vraćati."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading