AMERIKA SATERANA U ĆOŠAK! Ne mogu da otplate dug, SAD ostaje samo jedna opcija!
Foto: Shutterstock

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je u subotu na strašne posledice sa kojima bi se zemlja mogla suočiti ako ne poveća svoj zakonski limit duga u narednim mesecima. Prema rečima visokog zvaničnika, SAD bi mogle da ne otplate dug do leta, što bi dovelo do finansijske krize.

„To me čini nervoznom… Bilo bi poražavajuće. To je katastrofa“, rekla je Jelen za Akios, dodajući da ćemo „imati finansijsku krizu i verujem da ćemo imati recesiju u Sjedinjenim Državama“.

„Potrošnja bi morala da se smanji da bi odgovarala poreskim prihodima“, rekla je Jelen, što bi vladi oduzelo mogućnost da podrži ekonomiju stimulisanjem. Štaviše, „psihološke posledice“ kao što su ljudi koji se plaše da potroše novac bi tada mogli „dodatno uticati na potrošnju i produbiti recesiju“.

Ona je napomenula da bi potpuno neplaćanje američkog duga takođe izazvalo talase širom globalne ekonomije.

„Amerikanci bi se suočili sa većim troškovima pozajmljivanja, a to bi izazvalo i dosta previranja na globalnom nivou“, rekla je Jelen.

Uzbunu zbog potencijalnog neplaćanja američkog duga stigla je ranije ovog meseca, obaveštavajući američki Kongres da je Ministarstvo finansija počelo da poziva na hitne mere kako bi sprečilo zemlju da dostigne plafon državnog duga, koji je sada postavljen na 31,4 biliona dolara.

Mere uglavnom uključuju privremenu obustavu plaćanja koja nisu odmah neophodna da bi vlada nastavila da funkcioniše. Jelen je, međutim, primetila da mere idu samo toliko daleko da daju Kongresu vremena da pregovara i usvoji povećanje limita duga, najverovatnije do početka juna. Bez povećanja, neizvršenje bi bilo neizbežno, rekla je ona.

„Predsednik i rukovodstvo Kongresa su odgovorni da pronađu način da se poveća gornja granica duga“, rekla je za Akios.

Gornja granica duga, koju je prvi put usvojio Kongres 1917. godine, sprečava američko ministarstvo finansija da izda nove državne obveznice za finansiranje vladinih operacija nakon što se dostigne gornja granica duga.

REKORDAN RAST PLATA I PENZIJA Ministar Mali saopštio lepe vesti za građane, pa najavio nova povećanja

Prekoračenje ograničenja znači da je ugrožena sposobnost savezne vlade da vrši rutinske budžetske isplate, uključujući plaćanje raznih socijalnih rashoda. Štaviše, sposobnost vlade da plati dugove i kamate na već nastale obaveze mogla bi biti ozbiljno ugrožena.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading