PLATA I DO 2.000 EVRA! Za ove poslove nude ogrnomne pare, ali niko neće da ih radi!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako je istakao, tokom prošle godine bilo je 13% više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao.

Uprkos velikom broju oglasa, deficit radnika i dalje postoji, a kako ističe, zanatlije su najtraženije, a prednjače i ugostitelji.

- Našem tržištu nedostaju i vozači i to C i D kategorije - kaže Turinski.

Turinski navodi da mladi danas ne žele da se bave teškim poslovima, pa postaje problem i što u pojedinim zanimanjima neće imati ko da zameni sadašnje radnike.

- Nedostaju nam automehaničari, ali veliki je problem što nema ko ni da ih zameni. Mladi neće da budu šegrti, mlađe generacije ne žele da se bave teškim poslovima, već žele da se bave finijim - ističe Turinski.

On dodaje da mladi, kao ni njihovi roditelji danas nisu dovoljno informisani o tome koliko mogu da zarade zanatskim poslovima.

- Puno mladih nije upućeno da svi ovi zanati mogu za početak da donesu stabilam i siguran posao i veliku zaradu. Imali smo situaciju u oglasu za posao vodoinstalatera koji je iznosio 2.000 evra, imali smo električara, plata 150.000, koja će rasti, imate situaciju za buregdžije koje mogu da zarade od 1.500 do 2.000 evra i to su zaista nerealno visoke zarad. Ali nisu dovoljno informisani svi koji biraju zanimanje - kaže Turinski.

Iako deluje da poslodavci uvek traže idealnog kandidata, pa pišu da im treba tri godine radnog iskustva, često su prinuđeni i da "spuste kriterijume" i zaposle juniora u koga će kasnije i da ulažu.

Uvoz radnika iz inostranstva

Kako Turinski dalje navodi, Srbija uvozi radnike iz zemalja koje su manje razvijene od nas.

- Najviše uvozimo građevinskih radnika iz Indije, Turske i Kine. Novina je da su nam došli i radnici za gradski prevoz i to samo 30 radnika iz Šri Lanke, ali nama treba više. Imamo radnike iz Nepala i to su zemlje koje su manje razvijene nego nas. I oni su dobro plaćeni, dnevnica je prošle godine bila od 50 evra, pa naviše u zavisnosti od pozicije. Vozačima je poboljšana zarada, takođe. Imaju svi pristojne i visoke zarade - kađe Turinski.

Turinski dalje kaže da postoje i radnici koji su spremni da promene posao, ako poslodavci znaju da ih animiraju dovoljno.

- Malo ljudi se prijavljuje za zanatske pozicije, jer nemamo radnike. Imali smo situaciju da kada smo posmatrali frizere, koji su deficitarni takođe, koji su nudili zaradu od 30.000/40.000 dinara imali su nula prijava, poslodavac koji je ponudio od 150.000 plus imao je preko 100 i 200 prijava. Postoje kadrovi na našem tržištu koji se mogu animirati da promene posao, ali to se može učiniti samo boljim uslovima rada - kaže Miloš Turinski za Prvu televiziju i dodaje da se radnici na proizvodnji uvoze iz Nepala, a dostavljači iz Uzbekistana.

Kada su studenti u pitanju, programeri, elektroinžinjeri i mašinski inžinjeri se "love" već tokom treće ili završne godine studija, kako bi se privukli u neku kompaniju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading