HRVATIMA SE SMUČIO EVRO! Odu u prodavnicu sa 200, a vrate se praznih ruku!
Foto: Shutterstock

Ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci, kao ni podzakonski propisi koji iz njih proizlaze ne propisuju način na koji će se sprovesti plaćanje gotovim novcem, tj. ne propisuju može li prodavac da ne primi neku apoensku novčanicu.

Krenu li u šoping s novčanicama od 200 ili 500 evra, hrvatski građani mogli bi da se kući vrate praznih ruku.

Jedna čitateljka robu kupljenu u zagrebačkom InterSparu nije mogla da plati s novčanicom od 500 evra. Razlog ovakvog postupka prodavca nije zato što je račun mali za tako veliku novčanicu jer je kupljena roba bila velike vrednosti, već odluka uprave da ne prima novčanice od 200 i 500 evra.

Objašnjenje prodavca nije dobijeno, ali Hrvatska narodna banka kaže bi trgovci trebalo da prihataju sve apoene evra, pa i najkrupnije novčanice od 200 i 500, međutim nijedan zakon ih na to ne obavezuje.

"Mislimo da bi trgovci trebalo da prihvate sve apoene evra koje im daju kupci" odgovorili su ih Hrvatske narodne banke i dodali da postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primenu u poslovnoj praksi.

Razlozi neprihvatanja mogu biti različiti: nedostatak gotovine (evra) u blagajni za vraćanje, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mesta ne omogućuju prihvatanje svih apoena i tome slično, kažu u HNB-u.

Postoji jedna zakonska odredba iz Zakona o zaštiti potrošača prema kojoj trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz "okolnosti slučaja". Koje su okolnosti slučaja u ovom slučaju, zasad ne znamo,ali nevezano za zagrebački primer, slično postupaju i trgovci širom Evropske unije kad su u pitanju novčanice od 500 evra, a sve češće i 200 evra.

Najkrupniju novčanicu od 500 evra, čije je štampanje prestalo 2019. godine u svim članicama Evrozone, nazivaju još i Bin Laden, jer svi znaju da postoji u milionskom broju, ali retko to naiđe na nju. Pokazalo se da se novčanicu od 500 evra poseduju uglavnom kriminalci pa su na kraju evrobankari odlučili da prestanu da štampaju nove novčanice od 500 evra. Takve novčanice štampane ranije i dalje važe i one nisu povučene iz opticaja.

Dakle, ko ima 500 evra, ukoliko je trgovci ne prihvataju, mora ih prihvatiti svaka komercijalna banka ili neka od središnjih banaka 20 država članica Evrozone.

Zbog straha da su novčanice falsifikat praksa neprihvaćanja krupnih novčanica proširila se i na novčanicu od 200 evra. Ima zemalja u kojima se gotovinom može da se plati račun od najviše 20 evra, a sve druge transakcije se sprovode karticama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mila

11.01.2023 14:56

Pa neka uvedu ,kao u Italiji,da svaka kasirka ima aparat za proveru falsifikata i problem resen.