EKONOMSKI FIJASKO U VELIKOJ BRITANIJI Ove će ih greške skupo koštati
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

U godišnjoj anketi 101 vodećeg ekonomiste sa sedištem u Velikoj Britaniji, većina je izjavila da će posledice rastuće inflacije, izazvane pandemijom i sukobom u Ukrajini, trajati duže u Velikoj Britaniji nego u drugim zemljama G7, i da će se zemlja oporavljati biće jedan od najslabijih. BDP će se smanjivati veći deo 2023. godine, vlada će morati da vodi čvrstu fiskalnu politiku, a Banka Engleske će zadržati visoke kamatne stope, navodi se u izveštaju, prenosi RT.

DŽon Filpot, nezavisni ekonomista tržišta rada, rekao je za FT da će se „ recesija 2023. osećati mnogo gore nego ekonomski uticaj pandemije“. Drugi ispitanici opisali su izglede za potrošače – posebno one sa niskim primanjima – kao „teške“, „mrazne“, „tmurne“, „jadne“ i „užasne“ , piše agencija.

EU SE SMRZAVA! Potrošnja prirodnog gasa pala i do 52 odsto, a pojedine zemlje su odmakle i mnogo više

Inflacija je prošle godine dostigla dvocifrenu cifru u Velikoj Britaniji, dostigavši maksimum od 11,1% na godišnjem nivou u oktobru, što je najviši nivo u poslednjih 40 godina. BoE je prošle godine podigao stope za 325 poena na najviši nivo od 2008. Rast potrošačkih cena pripisan je globalnom porastu troškova energije.

I druge zemlje će patiti ekonomski, pošto je MMF prošle nedelje predvideo da će trećina globalne ekonomije ove godine biti u recesiji.

Međutim, prema Fajnenšel tajmsu, čak i kada oporavak bude u toku, Britanija će najverovatnije nastaviti da zaostaje za drugim nacijama, pošto su greške koje je napravila vlada pogoršale postojeće probleme kao što su loša produktivnost, slaba poslovna ulaganja, vladino zanemarivanje javnih usluga , i štetu trgovini koju je naneo Bregzit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading