KRAJNJE JE VREME OSTAVITI DUVAN Od danas skuplje cigarete u Srbiji, ovo nije poslednja nivelacija cena - evo do kada će trajati poskupljenja!
Foto: Alo.rs

Cigarete su u Srbiji od danas, 1. januara zbog akcize u proseku skuplje 10 dinara po paklici, pa će najjeftinija koštati 310, a najskuplja oko 600 dinara.

MNOGI SE KUNU U OVU METODU Odviknite se od pušenja uz samo jedan sastojak

Od kada je usvojen akcizni kalendar, krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo, poslednje bilo u julu ove godine.

Podizanje cena cigareta trajaće do 2025. godine. Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane nepromenjena i narednih godina.

Na sve to se dodaje i porez na dodatu vrednost (PDV), pa će zbog uvećanih državnih nameta proizvodjaći povećati cenu.

Cilj povećanja akcize je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

U Austriji je prosečna cena po paklici 5,1 evro, u Češkoj 3,53 evra, Mađarskoj 3,90 evra, Sloveniji 3,69 evra, a u Italiji 4,90 evra, dok je u Bugarskoj 2,5 evra, a u Irskoj devet evra.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće uvećan za dinar po milimetru.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading