CRYPTO12.COM DOBIO LICENCU NBS dala zeleno svetlo kompaniji Vescon d.o.o. - otkrivaju zašto je kripto budućnost
Alo

Ipak, sa razvojem tehnologije, širenjem mogućnosti i uz stalnu edukaciju, dešavaju se bitne promene, kao što je ova najnovija u našoj zemlji.

ZABRINJAVAJUĆA PROGNOZA BRITANSKE BANKE Vrednost ove valute mogla bi da padne za čak 70 odsto

Naime, Narodna banka Srbije je dala dozvolu za obavljanje ove delatnosti, i to firmi Vescon d.o.o., sa sedištem u Beogradu, čiji je osnivač David Veselinović.

Kompanija je dobila dozvolu Narodne banke Srbije za pružanje usluga iz domena kriptovaluta, što je odličan povod da pitamo Veselinovića koliko je to značajno za njega, njegovu firmu, ali i domaće tržište?

''Za nas, kao tim, ovo je veoma značajno. Radili smo na tome 13 meseci, namučili smo se prilično, i tek nas sada čeka posao. Važno je da je Srbija napredna zemlja kada je reč o kriptovalutama. Za našu firmu, ovo je nešto najznačanije u poslednjih godina dana, ali verujem da je još značajnije za domaće tržište, jer ljudi sada mogu da legalno da trguju kripto novcem, uključujući pravna lica koja žele da ulažu'', kaže za Telegraf Biznis David Veselinović.

Ističe i da je Srbija, zbog Zakona o digitalnoj imovini, praktično pionir na ovom polju, ali Veselinović ne krije i da su pred njima razni izazovi, posebno što se tiče bankarskog sistema.

''Banke podležu rigoroznim kontrolama, tako da treba sve uskladiti, kako bismo mogli da vršimo transakcije unutar bankarskog sistema. Treba nam priključak svetskom sistemu, jer se kripto i dalje smatra rizičnom imovinom. Opet kaže, unutar Srbije je to sve regulisano, ali na mnogim tržištima nije. Jedan od glavnih izazova biće sprečavanje pranja novca - ističe naš sagovornik.

Inače, Veselinović, iako rođen u Austriji gde je i odrastao, odlučio je da posluje s kriptovalutama baš u Srbiji. Otkud to?

''Mislim da je svim pripadnicima našeg naroda u rasejanju želja da posluju u Srbiji. Ja već duži niz godina upravljam svojom kompanijom u Beogradu koja pruža usluge iz oblasti sprečavanja pranja novca, i to isključivo inostranim klijentima. Za kriptovalute sam se odlučio jer su one budućnost finansijskog sistema, one omogućavaju da svaki čovek bude "sam svoja banka". Kriptovalute ne može da ugrozi inflacija, ne zavise ni od jedne države niti centralne banke, a transakcije su brze i jednostavne. Zato mislim da vreme kriptovaluta tek dolazi'', ističe Veselinović.

Kako se poslovanje vaše firme uklapa u pravni sistem?

''Nakon jednog ozbiljnog i temeljnog procesa Narodna banka Srbije nam je dala dozvolu za obavljanje ove delatnosti, a očekujemo da to uskoro učini i Komisija za hartije od vrednosti. Na taj način je naše poslovanje u potpunosti usklađeno sa srpskim pravnim sistemom, i u tom smislu će naši klijenti moći da potpuno legalno posluju sa kriptovalutam'', ističe dalje osnivač firme Vescon d.o.o. i dodaje da još uvek nisu krenuli da pružaju usluge, ali se to očekuje u februaru.

Kada je reč o vrstama usluga i ciljnoj grupi korisnika, Veselinović nam priča kako stoje stvari.

''Klijenti će kod nas moći da kupe i prodaju kriptovalute, kao i da razmene jednu kriptovalutu za drugu. Pored toga, pružaćemo i kastodi usluge; naime, klijenti koji to žele, moći će da svoje kriptovalute drže kod nas, pa da ih kasnije prodaju i podignu novac, ili da ih prenesu na drugo mesto. Imamo i uslugu portfolio menadžmenta, koja je, pre svega, namenjena klijentima koji žele da ulože u kriptovalute, ali nemaju vremena da sami istražuju, prate promene cena i trguju, već žele da to za njih radi neko drugi. Što se tiče ciljne grupe, pre svega smo orijentisani ka pravnim licima i ka fizičkim licima koja nameravaju da ulažu značajna sredstva. Mislim da bi mnoga pravna lica imala koristi od uključivanja kriptovaluta u svoje poslovanje, tako da tu postoje ogromne neiskorišćene mogućnosti'', naglašava Veselinović.

Tržište kriptovaluta su u 2022. godini potresali brojni skandali, poput propasti kriptomenjačnice FTX. U kom smislu ste vi "bezbedniji" od FTX-a?

''Činjenica da su kriptovalute preživele sve te skandale govori o tome da je kripto budućnost. Ispostavilo se da je na tržištu bilo dosta "igrača" koji su samo gledali da se brzo obogate na tuđ račun, praktično krađom, i meni je jako drago da su oni sa tržišta sklonjeni. Mi smo bezbedni zato što smo regulisani i nadzirani, zato što imamo biznis model koji je jednostavan i koji se zasniva na prostom pružanju usluga – a ne na ulaganju i "igranju" sa sredstvima klijenata, i zato što će klijenti moći u svakom trenutku da na blokčejnu provere gde se tačno nalaze kriptovalute poverene Vesconu'', kaže naš sagovornik i dodaje za kraj:

"Naime, (malo) sofisticiraniji korisnici će, na osnovu podataka koje objavljuje Vescon, moći u svakom trenutku uvidom u blokčejn – koji je javno dostupan – da provere i potvrde da je sa sredstvima koja se nalaze kod Vescona sve u redu. Tržište kriptovaluta je podložno naglim promenama, te stoga ne bih javno iznosio svoje prognoze za dalje, ali ono što mogu mirne savesti da kažem jeste da se kriptovalute zasnivaju na revolucionarnim tehnologijama, da su lake za korišćenje – mnogo lakše nego što to veći deo javnosti misli, kao i da se sve više upotrebljavaju. Zato im ja predviđam svetlu budućnost", zaključio je David Veselinović

Druga firma koja je dobila dozvolu, tj. licencu NBS, jeste MCM 965 d.o.o.

 

Pratite najnovije VESTI SA FONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading