ROK ISTIČE ZA PAR DANA! Ko planira da ide u penziju neka požuri, slede nova pravila
Alo!/Dejan Briza

Za one koji odluče da to urade poštom, preporučeno ili elektronski putem e-šaltera, to mogu da učine i 31. decembra, ali i u tom slučaju poslednji rok za prestanak radnog odnosa je 30. decembar.

Probijanje propisanog roka podrazumeva i primenu novih pravila, odnosno onih koja važe od 1. januara 2023.

- Pravo da do kraja godine odu u starosnu penziju imaju žene sa 63 godine i četiri meseca života i 15 godina staža. U 2023. uslov se za žene "penje" na 63 godine i šest meseci života - objašnjavaju u PIO.

Dame radno mesto prevremeno mogu da napuste još desetak dana sa 59 godina starosti i 39 godina i osam meseci osiguranja. Već sledeće, propisi nalažu da budu starije šest, a da u radnoj knjižici imaju četiri meseca više. Pored toga moraće da plaćaju i kaznene poene zbog prevremenog penzionisanja. Muškarci mogu u prevremenu sa navršenih 59 godina i šest meseci života i 40 u radnoj knjižici, dok će im u narednoj 2023. biti potrebna krštenica stara 60 leta.

ROK ISTIČE ZA PAR DANA! Ko planira da ide u penziju neka požuri, slede nova pravila

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

 

Zahtev za penziju se podnosi nadležnoj filijali fonda prema mestu prebivališta. U slučaju da ga budući penzioner nema, podnosi prema mestu poslednjeg osiguranja. Obrazac se može dobiti u svakoj filijali fonda ili odštampati sa sajta PIO i on sadrži i spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava koje treba dostaviti fondu.

Zakonski rok za donošenje rešenja od trenutka kada se podnese zahtev je dva meseca. Ni tada, međutim, ne mora da se uvek dobije konačno rešenje. Ukoliko je ispunjen minimum uslova za penziju, a nisu utvrđeni svi podaci, dobija se privremeno rešenje o visini penzije. Kada se utvrde podaci koji nedostaju, najkasnije za tri godine, dobija se konačno, a ukoliko se i to ne dogodi, privremeno rešenje dobija karakter konačnog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading