PRODALA GA Ljubavnica izdala kriptoprevaranta s Bahama
Foto: Shutterstock

Ljubavnica je na kraju vlastima ipak „prodala” prevaranta. Samjuel Benkman-Frid (30), osnivač (propale) kriptoberze Ef-Te-Iks, izdašni donator Demokratske stranke SAD i pokretač posebnog „Fonda za Ukrajinu”, skupo će izgleda platiti bliskost s Kerolajn Elison (28), zvanično rukovodiocem njegove firme za trgovinu kriptovalutama „Alameda”.

Benkman-Frid (poznatiji pod akronimom SBF) u sredu uveče, na putu iz zatvora na Bahamima ka Njujorku radi suđenja zbog jedne od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD, zvanično je obavešten da Elisonova uveliko sarađuje u istrazi protiv njega. Zbog sumnje da je svesno izmanipulisao više od milion investitora i ojadio ih za najmanje 1,8 milijardi dolara, on je uhapšen 12. decembra u gradu Nasau, na Bahamima. Gospođica Elison snimljena je 16. decembra u jednom kafiću u Njujorku. Do prošlog meseca Samjuel Benkman-Frid, Kerolajn Elison i još osam drugara zajedno su živeli i radili u ultraluksuznom kompleksu „Olbani” u gradu Nasau.

Američku istragu, krivičnu i građansku, mesecima interesuje koliko je Benkman-Frid sam odgovoran za spektakularni krah kriptoberze Ef-Te-Iks (svojevremeno procenjene na 32 milijardi dolara) prošlog meseca. Odnosno kakav je udeo Kerolajn Elison u transakciji kojom je SBF, prema sopstvenim rečima, „slučajno” prebacio osam milijardi dolara sa računa Ef-Te-Iks na račune „Alamede”. Ima tu još sumnjivih. Naime, uz Kerolajn, sa FBI i drugim američkim nadležnim službama za saradnju se javio i Cisjao Gari Vang, suosnivač Ef-Te-Iksa (2019), ekspert za algoritme i školski drug Benkman-Frida. Dejmijan Vilijams, državni tužilac okruga Menhetn, u kratkom video-obraćanju javnosti u sredu, dok je SBF privatnim avionom s aerodroma „Odisej” leteo iz Nasaua za Njujork, objavio je da su Kerolajn i Gari priznali krivicu: ljubavnica po sedam osnova, a poslovni partner po četiri, za koje bi mogli da dobiju ona 110 godina zatvora, a Vang pedesetak. Tužilac Vilijams deluje odlučno. „Ukoliko ste sarađivali s ’Alamedom’ i centralom Ef-Te-Iksa i znate nešto o njihovim radnjama, sada je vreme da istupite. Mi radimo ubrzano i nećemo večno biti strpljivi”, poručio je on eventualno zainteresovanim svedocima saradnicima.

Stečajni upravnik Ef-Te-Iksa Džon Rej Treći istakao je prošle sedmice na saslušanju u Kongresu da je silan novac spiskan „na rizična klađenja na kriptoberzama, kao i za kupovinu basnoslovno vrednih nekretnina”. Samjuel Benkman-Frid i krug njegovih najbližih saradnika, kao i njegovi roditelji, vlasnici su najmanje 19 nekretnina na Bahamima vrednih oko 127 miliona dolara, stoji u lokalnom imovinskom registru. Šta je, mimo pomenutih 127 miliona dolara, dalje bilo s novcem investitora kojeg više nema, predmet je opsežne istrage i brojnih međunarodnih spekulacija.

S jedne strane, Benkman-Frid je 2017. osnovao „Alamedu” da bi prošle jeseni jeseni postavio Elisonovu za direktora te firme, kada je ekipa Ef-Te-Iks okupljena oko čet-grupe „Vajerfrod” odlučila da se preseli iz Hongkonga na Bahame. U toj grupi, Vang je osmislio algoritam kojim je „Alameda”, na čelu s Elisonovom mogla neograničeno da zajmi i troši novac klijenata berze Ef-Te-Iks za kojekakve poslovne poduhvate. Stečajni upravnik Ef-Te-Iksa saopštio je Kongresu SAD utisak da je poslovanje ove firme bilo primer „bez presedana, bez ikakvih mehanizama kontrole rizika, u rukama male grupe mladih, neiskusnih i priprostih aktera”.

Samjuel Benkman-Frid je u pisanoj izjavi za svedočenje pred Kongresom, do kojeg na kraju nije došlo, istakao da „nije namerno” počinio nikakve pronevere. Elisonova i Vang u odvojenim izjavama potpisali su da je Benkman-Frid svesno vodio malverzacije kriptoberze Ef-Te-Iks.

Šta sve Samjuel Benkman-Frid zna o plasmanu nekoliko milijardi dolara koje su od prošle godine negde „isparile” s računa Ef-Te-Iksa i „Alamede” za sad je misterija. Jednako kao što je juče bila i adresa njegovog prvog pritvora u SAD. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading