SUMORNA PROGNOZA ZA 2023. GODINU "Doktor Propast" upozorio na postojanje velikih novih pretnji
Foto: EPA/JOSE SENA GOULAO

U intervjuu za Financial Times, Rubini, kojeg često nazivaju “Dr Propast” (“Dr Doom”) zbog svojih pesimističnih predviđanja, rekao je da spoj starih i novih problema predstavlja rizik za svet.

“Mislim da je svet zaista u usporenoj železničkoj olupini. Postoje velike nove pretnje koje pre nisu postojale, a one se gomilaju a mi radimo vrlo malo po tom pitanju”, ocenio je on.

Rubini je upozorio da kombinacija inflacije, veštačke inteligencije, klimatskih promena i rizika od Trećeg svetskog rata ima ogroman globalni uticaj.

“Moramo naučiti da živimo u stanju pripravnosti”, rekao je, dodajući da će nam za pozitivan ishod biti potrebna sreća, globalna saradnja i ekonomski rast bez presedana.

Proširujući svoja loša predviđanja za sledeću godinu, Rubini je osudio Federalne rezerve zbog promašaja inflacije, upozoravajući da postoji sigurna šansa da će privreda krenuti u recesiju kao rezultat agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Samo prošle nedelje, Fed je podigao stope za 50 baznih poena dok nastavlja borbu za snižavanje inflacije sa skoro 40-godišnjih maksimuma na cilj od 2%. Centralna banka je od marta povećala troškove pozajmljivanja novca za više od 400 baznih poena, što je podstaklo oštar pad finansijskog tržišta u svim klasama imovine.

Upozorava i investitor Bil Gros 

Čuveni investitor Bil Gros rekao je da očekuje velike probleme ukoliko Federalne rezerve nastave da povećavaju kamatne stope. U tom slučaju Gros je upozorio na potencijalni haos na finansijskim tržištima.

- Ekonomija je ojačana ogromnim iznosima u fiskalnoj potrošnji, ali u konačnom, kada se to potroši, mislim da imamo blagu recesiju, a ako kamatne stope nastave da rastu, imamo i više od toga ”, rekao je Gros u utorak u CNBC-jevom “Halftime Report”.

- Preti potencijalni haos na finansijskim tržištima - rekao je on.

Pooštravanje monetarne politike dodatno bi uzdrmalo tržišta kapitala, smatra Gros. Takozvani kralj obveznica i suosnivač "Pimca" ukazao je na kretanje globalnih prinosa na obveznice u utorak nakon odluke Banke Japana da poveća prinos na svoje 10-godišnje japanske državne obveznice.

U međuvremenu, porast kamatnih stopa predstavlja nevolje za komercijalne nekretnine, koje bi se mogle suočiti s “potencijalnim neplaćanjem”, rekao je Gros. Ipak, očekuje da će stambene nekretnine proći nešto bolje, te da neće biti pogođene toliko kao tokom velike recesije.

- Mislim da će ubuduće, ako Fed nastavi sa podizanjem stopa, mogućnost izjednačavanja dela vašeg stambenog prostora, čija cena pada, biti ozbiljno ograničena, pa će to poslužiti kao oprez za stambeno tržište - rekao je Gros.

- Ali u smislu debakla, kao u ’07., ’08., mislim da ne idemo tamo - dodao je.

ISTORIJSKI REKORD Zaduživanje Britanije skočilo u novembru na rekordnih 22 milijarde funti

Dok je bio u "Pimcu", Gros je pomogao u vođenju najvećeg svetskog fonda. Potom je vodio fond u "Janusu Hendersonu" do odlaska u penziju u martu 2019. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading