EVROPSKA UNIJA POSTIGLA DOGOVOR Odluka stupa na snagu 15 januara, evo koliko će iznositi gornja cena gasa po megavat satu
Shuterstoock

Ministri energetike zemalja Evropske unije postigli su dogovor o gornjoj granici cene gasa, objavio je danas na Tviteru portparol Češke, koja predsedava rotirajućim predsedništvom EU.

ENERGETSKE ''POLITIČKE ILUZIJE'' Da li će ograničenje cene gasa u Evropi funkcionisati u praksi?

Dogovor je usledio nakon višenedeljnih pregovora o ovoj hitnoj meri koja je podelila mišljenja u celom bloku, koji pokušava da ukroti energetsku krizu.

Prema zvaničnicima i dokumentu u koji je Rojters imao uvid, ministri energetike članica EU složili su se da se gornja granica cene gasa aktivira kada referentna cena premaši 180 evra po megavat-satu (MWh).

Gornja granica cene gasa u EU bi počela da se primenjuje ako cene na terminskom trgovanju na holandskom gasnom čvorištu TTF pređu nivo od 180 evra/MWh tokom tri dana uzastopno, prema dokumentu u kojem se detaljno opisuje sporazum.

Ograničenje može da se aktivira od 15. februara nadalje i u početku se neće primenjivati na vanberzansko trgovanje (OTC), piše u dokumentu.

Tri evropska zvaničnika izjavila su da je Nemačka - koja je bila skeptična po pitanju ograničenja cena - glasala danas za podršku dogovoru EU, uprkos tome što je izrazila zabrinutost da će ta mera uticati na sposobnost Evrope da privuče isporuke gasa na cenovno konkurentnom globalnom tržištu.

Nemačka i druge zemlje koje su skeptične prema ograničenju cene zatražile su dodatne mere zaštite kako bi osigurale da ograničenje bude suspendovano ako bude imalo negativne posledice, prenosi britanska agencija.

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading