U IŠČEKIVANJU RASTA KAMATA U EVROPI, NAFTA SVE SKUPLJA Više cene ''crnog zlata'' sprečavaju recesiju, ali i potražnju
Foto: Shutterstock

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle nedelje porasle, nadoknađujući deo gubitaka iz prethodne nedelje, ali njihov značajan rast sprečava mogućnost recesije, a samim tim i slabljenja potražnje za „crnim zlatom“.

ZADNJE VREME DOŠLO Amerika kupuje naftu - neće rusku, pa uzima od Amerike!

Cena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla za 3,9 odsto, na 79,04 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 procenata, na 74,29 dolara.

Prošlonedeljni rast je najvećim delom posledica korekcije cena, nakon što su nedelju dana ranije potonule više od 11 procenata i pale na najniže nivoe u ovoj godini. U prva tri dana prošle nedelje cene su rasle, ali su se u drugom delu nedelje ponovo našle u silaznoj putanji jer centralne banke zapadnih zemalja nastavljaju da podižu kamate da bi suzbile inflaciju.

Očekuje se novo povećanje kamata

A to će usporiti rast privreda, a samim tim i potražnju za naftom. „Stroža monetarna politika već opterećuje industrijsku aktivnost. Mogućnost daljeg pooštravanja nakon oštrih komentara zvaničnika centralne banke uticala je na raspoloženje tržišta“, navode analitičari ANZ Research-a u bilješci.

Nakon serije povećanja od 0,75 procentnih poena, američki Fed je prošle nedelje podigao kamatne stope za 0,50 poena, na raspon od 4,25 do 4,50 odsto, što je njihov najviši nivo u poslednjih 15 godina. Pored toga, procene čelnika centralnih banaka ukazuju na to da će kamatne stope biti podignute na viši nivo od očekivanog i da će na tim nivoima ostati duže od očekivanog.

A zbog povećanja kamata usporava se rast privrede. Fed procenjuje da će američki bruto domaći proizvod (BDP) naredne godine porasti 0,5 odsto, kao i ove godine, ali su čelnici nekoliko velikih američkih banaka ovih dana poručili da bi privreda sledeće godine mogla da upadne u recesiju.

Procene su da će SAD početi s obnovom strateških rezervi nafte

Prošle nedelje su evropske, švajcarske i britanske centralne banke podigle kamatne stope za 0,50 procentnih poena.

Čelnici Evropske centralne banke na redovnoj sednici saopštili su da će za suzbijanje inflacije biti potrebno dodatno značajno povećanje kamatnih stopa. Iako rizik od recesije raste, Međunarodna agencija za energetiku predviđa oporavak kineske potražnje za naftom sledeće godine za skoro milion barela dnevno, nakon smanjenja 2022. godine.

Kao rezultat toga, agencija je povećala svoju procenu rasta globalne potražnje za naftom u 2023. na 1,7 miliona barela dnevno. Analitičari kompanije J.P. Morgan Commoditi Research očekuju, s druge strane, da će SAD početi da obnavljaju svoje strateške rezerve nafte u prvom kvartalu 2023. godine, što bi trebalo da podrži cene nafte.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading