EVRO NAGLO SKOČIO U ODNOSU NA DOLAR Jedno saopštenje izazvalo tektonske poremećaje na svetskom tržištu valuta
Foto: Shutterstock

ECB je povisila danas svoje kamatne stope za 50 baznih poena, što je četvrto povećanje zaredom, mada manje nego na prethodna dva sastanka, i poručila da će nastaviti da podiže stope u okviru borbe protiv visoke inflacije.

Evro je na saopštenje ECB-a u prvom trenutku odreagovao rastom na 1,0737 dolara, na najviši nivo od 9. juna, ali se kasnije spustio na 1,0642 dolara, što je pad od 0,38 odsto na dnevnom nivou, izveštava Rojters.

Indeks dolara prema korpi šest glavnih valuta ojačao je za 0,70 odsto u odnosu na sredu, na 104,37 poena. Britanska funta je pala prema americkoj valuti nakon što je Banka Engleske podigla svoju ključnu kamatu sa 3,0 na 3,5 posto i nagovestila da su vrlo verovatna dalja povećanja.

Prema poslednjim podacima, funta je potonula za čak 1,49 procenata na 1,2243 dolara. Norveška kruna je takodje oslabila pošto je centralna banka te zemlje podigla danas ključnu stopu za 25 baznih poena na 13-godišnji maksimum od 2,75 odsto, i najavila njeno „najverovatnije“ dalje povećanje u prvom kvartalu 2023. jer je inflacija i dalje znatno iznad cilja.

Dolar je ojačao za 1,07 posto prema norveškoj valuti na 9,8570 kruna. Silazni trend nije zaobisao ni švajcarski franak koji je skliznuo na 1,08 dolara, nakon izjave predsednika Švajcarske nacionalne banke (SNB) Tomasa Džordana da je prerano najaviti „okončanje" perioda visoke inflacije.

SNB je danas, treći put zaredom, povisila svoju ključnu kamatu za 50 baznih poena na 1,0 procenat i nagovestila moguća dalja povećanja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading