MANJI RAČUNI ZA 191.000 KUĆA Velike olakšice za građane, država izdvojila tri puta više sredstava
Foto: Alo.rs

Za tu namenu država je izdvojila tri puta više sredstava. Dosad su bile opredeljene 1,3 milijarde, a budžetom za 2023. godinu predviđene su četiri milijarde dinara. Osim prava na olakšice kod plaćanja struje i gasa, prvi put je omogućeno umanjenje računa i za toplotnu energiju, od 40 do 60 odsto, u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Ovo je propisano novom uredbom o energetski ugroženom kupcu, koji je Vlada, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, usvojila u četvrtak. Očekuje se da ovaj akt stupi na snagu u roku od dve nedelje.

Uredbom su unapređeni kriterijumi kako bi što više građana moglo da koristi olakšice. Podignuta je gornja granica ukupnih prihoda domaćinstva, što će većem broju njih omogućiti pogodnost umanjenja računa. Tako će, na primer, sada i porodica koja ima četiri člana i mesečna primanja do 58.057 dinara moći da ostvari to pravo. NJima je, kao uslov za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, gornja granica prihoda podignuta za 29.161 dinar u odnosu na dosadašnju, koja je iznosila 28.896.

MANJI RAČUNI ZA 191.000 KUĆA Velike olakšice za građane, država izdvojila tri puta više sredstava

Shutterstock/Miroslav Lukic

 

Za šestočlano domaćinstvo taj limit je uvećan za čak 46.374 dinara i ukoliko njihov prihod ne prelazi 82.711 dinara, oni mogu da koriste olakšice. Predviđeno je i da se za domaćinstva sa više od šest članova, za svakog dodatnog pojedinca dodaje 12.327 dinara. Status energetski ugroženog kupca moći će da dobiju jednočlana domaćinstva čija je gornja granica mesečnih primanja do 21.074 dinara. Za porodice sa dva člana limit je 33.402, a tročlana ne smeju da premaše 45.729 dinara. Kod petočlanih familija prihodi treba da budu do 70.384 da bi ostvarili ovo pravo.

VOLIM DOBRE REZULTATE! Ministarka Đedović pozvala građane: Računi mogu biti niži i do 30 %

Jednočlano domaćinstvo koje je steklo status energetski ugroženog kupca ima pravo na umanjenje mesečnog računa za 120 kilovat-sati struje, ili u zimskim mesecima za 359 kilovata gasa, ili 60 odsto toplotne energije. Porodica sa dva i tri člana plaćaće manje za 160 kilovata struje, ili 462 kilovata gasa i 50 procenata toplotne energije. Četvoročlano i petočlano domaćinstvo dobija umanjenje mesečne obaveze za 200 kilovat-časova struje ili 616 kilovata gasa, ili 45 odsto toplotne enrgije. Najbrojnije familije, koje imaju šest i više članova, imaće manji račun za 250 kilovata struje ili 770 kilovata gasa, ili 40 odsto toplotne energije.

U resornom ministarstvu ističu da u vreme svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energije i energenata, povećanjem broja domaćinstava koja imaju pravo na umanjenje računa za gas, električnu i toplotnu energiju, država pruža dodatnu preventivnu zaštitu najugroženijih građana.

POMOĆ I DUŽNICIMA

Osim kategorija koje su bile prepoznate prethodnom uredbom, pravo na status ugroženog kupca sada imaju i primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica - objašnjavaju u Ministarstvu energetike. - Novim aktom predviđeno je i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca bez obzira na površinu stambene jedinice. Važno je naglasiti i da prethodni dug za prirodni gas, električnu ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa energetski ugroženog kupca. Kako navode, zahtev se, kao i do sada, podnosi jedinici lokalne samouprave na osnovu mesta prebivališta. Lokalna samouprava je dužna da u roku od mesec dana odgovori na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavlja energetskom snabdevaču svakog meseca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading