POTVRĐEN KREDITNI REJTING SRBIJE Oglasio se Siniša Mali: Najbolji dokaz da vodimo odgovornu i ispravnu ekonomsku politiku
Printscreen

Ističe se da je rejting Srbije podržan pre svega kredibilnom makroekonomskom politikom i adekvatnim deviznim rezervama koje su u 2022. godini povećane za više od 800 miliona evra i na kraju novembra bile na rekordno visokom nivou od 17,3 milijardi evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Dodaje se da iz S&P-a navode da će visok nivo deviznih rezervi pomoći ublažavanju negativnih efekata potencijalnih eksternih šokova.

- Još jedna dobra vest koja nam stiže od rejting agencija, a uprkos svim izazovima sa kojima se ceo svet suočava u poslednjih nekoliko godina. Ovo je najbolji dokaz da vodimo odgovornu i ispravnu ekonomsku politiku - ocenio je ovim povodom ministar finansija i potpredsednik Vlade Siniša Mali.

Iz S&P-a ocenjuju kako bi kreditni rejting Srbije mogao biti dodatno povećan ukoliko se pokaže da su negativne posledice, nastale zbog sukoba u Ukrajini, obuzdane i pod kontrolom i ako bi se rast srpske privrede ubrzao iznad očekivanja, navodi se u saopštenju.

Usled slabije domaće potražnje koja proističe iz neizvesnosti i rastuće inflacije koja opterećuje privatnu potrošnju, niže spoljne tražnje vezane za niži rast u Evropi, ali i kao posledica restriktivne monetarne politike, projektuje se stopa rasta BDP-a u 2023. godini od 2,1 odsto u poređenju sa 2,5 odsto u ovoj godini.

Kao posledica toga očekuje se da će doći do rasta fiskalnog deficita i deficita tekućeg računa, međutim već od 2024. godine prognozira se da će se rast bruto domaćeg proizvoda vratiti na nivo iznad tri odsto.

- U vremenu krize svaki rast je dobar, naročito nakon vesti da evropske ekonomije već klize ka recesiji. Za Srbiju je bitno da očuva rast koji je ostvarila, pa makar on bio i usporen - ocenio je tim povodom ministar Mali.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading