DOBRE VESTI ZA KREDITNO ZADUŽENE GRAĐANE Narodna banka Srbije uvela nove olakšice pri otplati kredita - evo o čemu je reč!
Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije je na redovnoj sednici Izvršnog odbora u četvrtak usvojila dva propisa: Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima.

„Navedenim odlukama NBS u uslovima neophodnog zaoštravanja monetarne politike pokazuje odlučnost da sa stanovišta svojih zakonskih ovlašćenja pruži podršku građanima u trenutnim okolnostima i istovremeno očuva stabilnost bankarskog sektora“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, „kontinuiranim kreiranjem podsticajnog ambijenta omogućeno je bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme“.

DOBRE VESTI ZA KREDITNO ZADUŽENE GRAĐANE Narodna banka Srbije uvela nove olakšice pri otplati kredita - evo o čemu je reč!

Tanjug/Ap

 

Na taj način je novom Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke omogućeno bankama da, bez uticaja na svoj kapital, građanima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje.

„To znači da će banka dužniku koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina. U okviru ovih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja“, ističe Narodna banka Srbije.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading