SRBI ZARAĐUJU PREKO 2.000 DINARA ZA KILO Stranci masovno kupuju ovaj proizvod, cene rekordno visoke
Foto: Shutterstock

Prethonih meseci sve je poksupelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci. Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak i preko 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama. Vredni domaćini koji ih svake godine prave sada su konačno dočekali svojih pet minuta.

"Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački”, rekao je za RINU Dragoljub Nikolić koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.

Šerpa ne sme da se ispusti iz vida ni za sekund, niti da se pretera sa prženjem, jer onda čvraci mogu postati bezukusni kao pesak da jedete, to nije to onda “, dodaje ovaj domaćin.

Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.

“Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijlaiteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju”, priča Dragoljub iz sela Brajići.

Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre dve godine sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading