PLATA U SRBIJI PREKO 120.000, ALI NEMA KO DA RADI! Poslodavci mesecima čekaju na radnika, i pored dobrih uslova slabo interesovanje
Shuterstoock

Plate, plus bakšiš, često su, kažu, i iznad proseka, ali je sve manje onih koji bi se da se konobarisanjem bave profesionalno i odgovorno.

- Ako ide na veselja, može da zaradi do 600 evra ili više i plus bakšiša 500, 600 evra i što će da ide u Nemačku?! Mesečno toliko može da zaradi. Plus plata, hvala Bogu, i radi, u radnom je odnosu - kaže konobar Milan Maksimović za RTS.

Dodatni vid zarade predstavlja i honorarno angažovanje na svadbama i privatnim poslovima, međutim, radnika nema.

Iako važi mišljenje da se poslom u ugostiteljstvu može baviti svako, vlasnici ugostiteljskih objekata tvrde da to ipak nije tako.

Veliki problem predstavlja, kako kažu, i to što je konobara starog kova sme manje. Кonobar mora da bude ljubazan, odmeren, u uniformi, a ne u patikama i odelu za šetnju, ističu poslodavci.

- Mislim da je problem na nivou same zemlje, jer znam da u ostalim turističkim centrima kao što su Zlatibor i Vrnjačka Banja, oni čak zapošljavaju strance - kaže za RTS Maja Nikolić, menadžerka hotela u Banji Koviljači.

I u prestoničkim ugostiteljskim objektima sve se više mogu sresti strani državljani iz Afrike, Bliskog istoka i Rusije koji obavljaju konobarske poslove, a da čak ni ne govore srpski jezik,

Sa druge strane manjak radne snage u ugostiteljstvu doveo je do toga i da se poslodavci za radnike bor tako što im nude veće plate i bolje uslove rada.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading