AMERIČKA EKONOMIJA PRED PUCANJEM! "Moraćemo da dižemo kamatne stope!"
Tanjug/Ap

Samers je za TV Blumberg izjavio da je pred američkom ekonomijom „dug put“ pre nego što inflacija bude zauzdana, prenose američki mediji.

Fed je, podsećaju mediji, povećao kamatne stope za 0,75 procentnih poena četiri puta zaredom, ali je predsedavajući sistema Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao da će je verovatno podići za manji iznos na sastanku kasnije ovog meseca.

Ipak, on je dodao da je Fedu potrebno „značajno više dokaza da bi dobio uveravanja“ da inflacija opada. Potrošačke cene su u oktobru rasle nešto sporijim tempom nego što se očekivalo uprkos tome što su Amerikanci povećali svoju potrošnju.

Pauel je naglasio da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope onoliko koliko je potrebno da inflaciju stavi pod kontrolu. Zvaničnici nastoje da se inflacija vrati na 2 odsto godišnje.

Berzanski indeksi su porasli nakon Pauelove izjave, ali pojedini finansijski stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog toga što Fed prebrzo podiže stope i izaziva ekonomski pad.

Izveštaji ukazuju da rastuća kamatna stopa nije imala veliki uticaj na ukupnu ekonomiju, ali Samers navodi da se efekti povećanja mogu dogoditi iznenada.

"U određenom trenutku, potrošačima ponestane ušteđevine i onda imate trenutak kao što ga ima Pera Kojot“, rekao je on, misleći na crtanog lika koji iznenada padne sa litice dok juri Pticu Trkačicu.

Samers je zaključio da postoji „stvarni rizik“ za „efekat lavine“, ali je dodao da Fed ne bi trebalo da menja svoj cilj od 2 odsto za inflaciju.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading