EVROPA IZVRŠILA KOLEKTIVNO SAMOUBISTVO! Evo ko profitira od udara na rusku naftu!
Foto: EPA/FILIP SINGER

Kako kaže, pojeftinjenja goriva su rezultat toga što je počela da pada cena nafte na svetskim berzama.

"Mislim da će tako i ostati i pored embarga na rusku naftu. Opala je potražnja za sirovom naftom. Zato su članice OPEK-a snizile za prošli mesec plasman da bi zadržali cenu koja njima odgovara", kaže Putnikovićeva.

Prema njenim rečima, NIS nije uvozio i prošle godine značajniju količinu ruske nafte.

"Ove godine kada su Rusi snizili cenu nafte, onda je bilo logično kupovati veće količine. Mi od 5. decembra nećemo moći više da kupujemo. Ono što je ranije ugovoreno moći će da stigne. To neće uticati drastično na cene derivata", navodi Putnikovićeva.

Foto: Printscreen

 

Od tog paketa su, dodaje, izuzete samo Mađarska, Češka i Slovačka koje nemaju izlaz na more, i Bugarska koja dobija samo rusku naftu preko Crnog mora.

Navodi da je cena nafte bila 85 dolara po barelu, a da bi i do 75 za Rusiju bilo dobro.

"Sam princip zabrane kupovine ruske nafte se kosi sa slobodnom trgovinom na kojoj su EU i G7 insistirale. Sada pokušavaju da suzbiju rusku ekonomiju i čini mi se da više štete svojim članicama nego Rusiji. Jer Rusija će tu naftu prodati Indiji, Kini, Turskoj. Članice OPEK-a i OPEK-a + bi trebalo da se sastanu i razgovaraju o tome", ističe Putnikovićeva.

Ukazuje da to koristi Turska koja sad uvozi veliku količinu ruske nafte i onda će je prodavati evropskim kupcima.

"Biće skuplji i kupiće opet ervopski kupci. Čini mi se da će od cele priče o ruskoj nafti najviše profitirati Amerika. Cene goriva na pumpama u SAD je važno političko pitanje. Sada je već manjak dizela na neki način na pumpama u Evropi jer su evropske rafinerije zatvarale se i smanjivale kapacitet. To će biti novi problem. Stalno su pričali nećemo automobile na dizel, nego električne, ali nisu ljudi masovno pokupovali električne automobile", zaključila je Putnikovićeva.

Komentari (0)

Loading