novčanik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za najveću grupu, bivših zaposlenih, penzije stižu do kraja sledeće nedelje, odnosno 10. decembra.

Ostavite svoj komentar na Viber kanalu Živela Srbija!

Kako je naveo Siniša Mali, ministar finansija, posebno raduje što se sredstva za uvećana primanja izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca.

- Građani i njihov životni standard su u fokusu Vlade i nećemo dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se suočavamo, utiču na kvalitet njihovog života. Zato, kao što smo i obećali, idemo sa povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade - rekao je ministar.

Čekovi su povećani od 1. novembra za devet odsto, a od 1. januara 2023. sledi novo povećanje od 12,1 procenat, čime će se doći do prosečne penzije 2023. koja će biti za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022.

- Čekovi rastu iz godine u godinu, iako je kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom, a potom i dešavanjima u Ukrajini. I pored svih izazova sa kojima se suočavamo, naše javne finansije su stabilne i sva povećanja primanja građana neće ugroziti njihovu stabilnost - naglasio je Mali.

Prema projekcijama Ministarstva, očekuje se da prosečno penzionersko primanje u decembru bude 287,2 evra, a u istom mesecu sledeće godine 322 evra.

- Cilj nam je da do kraja 2026. prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija između 420 i 450 evra - kazao je Mali. - Od 1. januara očekuje se i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će zarade za oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za čak 25 odsto.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading