E-fakture donose brzinu, uštedu i precizne informacije, poručuje privreda
Shutterstock

Na ovaj način se unapređuje poslovanje, a povraćaj PDV dobijaće se u značajno kraćem vremenskom periodu, i samim tim će se povećati i unaprediti likvidnost privrede. 

Uvođenjem novog sistema ubrzava se proces izdavanja faktura

Član Fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević smatra da se uvođenjem e-faktura smanjuje obim sive ekonomije i navodi: „Jedna od prednosti za privredu Srbije je što se uvođenjem ovog sistema ubrzava proces izdavanja faktura – čak i do deset puta brže nego sada. Koliko znam, jedino je Italija uvela elektronske fakture, dok ostale članice EU tek uvode ovaj sistem, a Srbija je korak ispred njih. Prema nekim podacima koje sam video, oko 10 odsto ukupnog prihoda u svetu se ostvaruje na osnovu elektronske obrade faktura. Mislim da je za svaku pohvalu činjenica da smo mi za korak ispred drugih evropskih zemalja“, ocenio je Dimitrijević.

E-FAKTURA I FINANSIJSKA PLAĆANJA Siniša Mali: Ne stajemo sa reformama (VIDEO)

Beleži se pozitivan trend u pristupu sistemu elektronskih faktura od strane subjekata privatnog sektora, jer je ostalo manje od mesec dana do obavezne primene Zakona o elektronskom fakturisanju, koji se odnosi na transakcije u B2B segmentu.

''Uvek znate gde možete da nađete svoje fakture, bez lutanja, jer se sve nalaze na jednom mestu'' 

Kada je reč o prednostima u sektoru privrede, kompanija Rauch smatra da se potpunim prelaskom na sistem elektronskih faktura očekuje pre svega brža i efikasnija dostava faktura između privrednih subjekata, a moguće su i uštede usled određenog smanjenja papirologije.

„Takođe će od značaja biti i povratne informacije o statusu faktura između poslovnih partnera – da li su prihvaćene ili odbijene – čime bi računovođe mogle da dobiju brzu i preciznu informaciju o eventualnim problemima sa poslovnim partnerom i da doprinesu njihovom brzom rešavanju“, poručuju iz kompanije Rauch.

„Sistem elektronskih faktura umnogome unapređuje funkcionisanje čitavog poslovanja, čime se postiže transparentnost i pravna sigurnost, a prednosti u domenu B2G i B2B transakcija su višestruke. Posebno bismo istakli činjenicu da uvođenje standarda u fakturisanju odnosno postojanje stuktuirane forme elektronske fakture značajno smanjuje, ako ne i u potpunosti onemogućava razmenu faktura koje su sa aspekta Zakona o PDV-u formalno neispravne – što je od izuzetnog značaja za pravilno obračunavanje i plaćanje poreske obaveze“, smatraju u firmi BDO, koja pruža usluge iz oblasti revizije, računovodstva, poslovnog i poreskog konsaltinga. 

Oni takođe smatraju da je sa ovim sistemom ubrzana razmena dokumenata, pojednostavljena je komunikacija ne samo između direktnih učesnika u domaćem prometu, već i na relaciji Klijent – Pružalac računovodstvenih usluga. „I na kraju, laički rečeno, uvek znate gde možete da nađete svoje fakture, bez lutanja, jer se sve nalaze na jednom mestu – što će značajno doprineti i efikasnosti funkcionisanja svih učesnika u sistemu“, kažu u firmi BDO.

U sistemu javnog fakturisanja trenutno 10.685 korisnika javnih sredstava

Korisnici javnih sredstava bili su prvi koji su od 1. maja ove godine izdavali i primali e-fakture, kao i privrednici koji posluju sa javnim sektorom, koji su bili u obavezi da od 1. maja preko sistema e-faktura izdaju, a od 1. jula i primaju fakture.

U sistemu elektronskog fakturisanja trenutno se nalazi 10.685 korisnika javnih sredstava i 175.942 privrednih subjekata, dok je kroz sistem prošlo oko 5,5 miliona e-faktura.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading