DOLAR POSUSTAJE, JUAN SKOČIO Evo kako stoje evro i funta na svetskim valutnim tržištima
Shutterstock/Svetlana Lukienko

Dolar je posustao prema korpi vodećih valuta na današnjem azijskom trgovanju, evro i funta su ojačali, dok je juan skočio uoči konferencije za medije u Pekingu o kovidu-19, na kojoj se očekuje moguća najava ublažavanje strogih pandemijskih mera ograničenja.

Juan je na valutnim berzama van kontinentalne Kine porastao za 1,2 posto na 7,1607 juana za dolar, pošto je kineska vlada saopštila da će stručnjaci Nacionalne zdravstvene komisije i dve druge agencije koje se bave kontrolom i prevencijom bolesti održati brifing za novinare o kovidu. Na tržištima novca u kontinentalnoj Kini, juan je napredovao za 0,66 procenata na 7,1594 za dolar, izveštava Rojters.

DOLAR SLABI VEĆ PET NEDELJA OD POSLEDNJIH ŠEST Evo kako stoji evro u odnosu na američku monetu na svetskom tržištu

Američki dolar, koji je na noćašnjoj sesiji jačao zbog rastuće zabrinutosti oko kineske situacije s kovidom, povukao se jutros. Dolarski indeks, koji meri vrednost americcke valute prema korpi glavnih rivala, pao je za 0,4 odsto na 106,23 poena, nakon što je tokom noći zabeležio dobitak od 0,5 posto podržan donekle izjavama predstavnika Federalnih rezervi o nastavku agresivnog povećanja kamata.

Foto: Pixabay

 

Jedinstvena valuta evrozone se, prema poslednjim podacima sa berzi, trguje za 1,0382 dolara, u plusu za 0,4 procenta, a preko noći je dotakla petomesečni maksimum od 1,0497 dolara. Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je noćas da inflacija u evrozoni nije dostigla vrhunac i da postoji rizik da nadmaši procene, nagoveštavajući niz povećanja kamatnih stopa. Podaci o novembarskoj inflaciji u evrozoni biće objavljeni u sredu, a ekonomisti koje je anketirao Rojters predvidjaju da će iznositi 10,4 procenta na godišnjem nivou.

Britanska funta je takodje ojačala za 0,4 posto na 1,2007 dolara. „Komentari zvaničnika centralnih banaka koji smo imali ove nedelje, uključujući i Lagardovu, izazvali su oprez na tržištima zbog rizika da će ECB povećati stope za 75 baznih poena na sastanku u decembaru, umesto za 50 baznih poena, koliko su većinom predvidjali analitičari do pre nekoliko dana“, kaže Rej Atril, šef za deviznu strategiju u Nacionalnoj australijskoj banci (NAB).

Prema raspoloživim podacima, japanski jen se trguje po kursu od 138,525 jena za dolar, u porastu od oko 0,3 odsto prema američkoj valuti.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading