AMERIKA PROFITIRA OD KRIZE Optužbe iz EU: "Sada prodaju više gasa i oružja"
Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Devet meseci nakon invazije na Ukrajinu, Vladimir Putin počinje da lomi Zapad, navodi list.

"Ako pogledate trezveno, zemlja koja ima najviše koristi od ovog sukoba su Sjedinjene Države, jer prodaju više gasa i po višim cenama, a takođe i zato što prodaju više oružja“, kaže jedan od evropskih zvaničnika.

Rat u Ukrajini, 275. dan - Alo.rs

Jedinstvo zapadnih saveznika je poljuljano, a političari su „besni na administraciju Džoa Bajdena“. Oni optužuju Amerikance da profitiraju od opšte krize, piše Politiko.

Glavni diplomata EU Žozep Borel pozvao je Vašington da odgovori na evropsku zabrinutost.

"Amerikanci, naši prijatelji, donose odluke koje imaju ekonomski uticaj na nas“, rekao je on u intervjuu za PolitiKo.

Najviše od svega evropske predstavnike nerviraju ekološke subvencije i porezi koje nameće američki predsednik. Oni, prema Briselu, nepravedno ograničavaju trgovinu u Evropi i prete da unište industriju kontinenta.

Lideri EU razgovarali su sa Bajdenom o uticaju američke politike na evropska tržišta, rekao je izvor Politiku, ali "on nije bio svestan implikacija na EU". Neupućenost Sjedinjenih Država, piše list, pokazala se kao veliki problem.

„Evropljani su bili očigledno frustrirani nedostatkom prethodnih informacija i konsultacija“, zaključio je Dejvid Klajman iz Brigelovog istraživačkog centra.

Početkom novembra, francuski predsednik Emanuel Makron, tokom govora pred predstavnicima industrije, kritikovao je zakon o smanjenju inflacije u Sjedinjenim Državama.

Amerika proizvodi gas koji prodaje po višoj ceni od evropskih zemalja, a nudi i ogromnu finansijsku pomoć nizu sektora, čime se „sklanja evropski projekat sa tržišta“, ogorčen je evropski političar.

Prema Makronu, zakon o smanjenju inflacije nije u skladu sa standardima Svetske trgovinske organizacije. Vašington se u ovoj situaciji ponaša „neprijateljski“, zaključio je francuski predsednik.

"Zakon o smanjenju inflacije je veoma zabrinjavajući. Potencijalni uticaj na evropsku ekonomiju je veoma veliki", rekla je holandska ministarka trgovine Lisje Šrajnemaher. 

Džo Bajden je u avgustu potpisao zakon koji, između ostalog, predviđa proširenje poreskih subvencija za kupovinu električnih vozila sastavljenih u Severnoj Americi. Predsednička administracija je dokument nazvala „Zakon o smanjenju inflacije“. Država je izdvojila 370 milijardi dolara za čistu energiju i postizanje klimatskih ciljeva, 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lečenja i zdravstvenog osiguranja.

Istovremeno, Evropska unija je taj čin nazvala diskriminacijom sličnih proizvoda uvezenih iz drugih zemalja. Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton nije isključio uvođenje sankcija ukoliko SAD ne revidiraju mere podrške poslovanju propisane zakonom o smanjenju inflacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading