INFLACIJA PRAZNI DŽEPOVE NEMCIMA Dve trećine građana Nemačke štede na svemu zbog nekontrolisanog rasta cena
Alo

Gotovo dve trećine potrošača u Nemačkoj troši manje novca zbog rekordne inflacije, saopštilo je Udruženje nemačkih kancelarija za zaštitu potrošača (VZBV). Skoro dve trećine ispitanih troši manje novca zbog inflacije, a još 20 odsto veruje da će morati da smanje svoje troškove u budućnosti“, rekla je predsednica VZBV Ramona Pop.

Najveća većina, njih 61 procenat, štedi pri kupovini namirnica, a 56 odsto pri kupovini odeće i obuće. Zbog povećanja maloprodajnih cena trećina ispitanika manje koristi sopstveni automobil. Trećina ispitanika je izjavila da manje koristi avionski prevoz zbog poskupljenja.

Rekordna inflacija

Inflacija u oktobru iznosila je 10,4 procenata, a na rekordnu inflaciju najviše je uticao rast cena energenata. Cene dnevnih potrepština u proseku su porasle za 20,3 odsto. U odnosu na oktobar prošle godine najviše su poskupeli jestivo ulje (49,7 procenata), mlečni proizvodi i jaja (28,9 odsto), hleb i proizvodi od žitarica (19,8 procenata).

Najveći skok cena u energetskom sektoru zabeležen je kod prirodnog gasa, koji je skuplji za 109,8 odsto nego u istom periodu prošle godine. Gorivo za automobile je u proseku skuplje za 22,3 procenta. Istovremeno, istraživanje VZBV-a pokazalo je da su potrošači spremni da promene svoje kupovne navike ako bi to doprinelo usporavanju klimatskih promena.

Pokazalo se i da je 75 odsto ispitanika spremno da nosi postojeću odeću duže vreme umesto da kupuje novu. Njih 45 odsto je reklo da bi odustalo od kupovine novih elektronskih uređaja ako bi se stari mogli popraviti.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading