PAKT BERLINA I PARIZA! Evropske sile spremaju tihi udarac za Ameriku!
Alo

Dve vodeće ekonomije EU sklonile su u stranu zlu krv koja je u poslednje vreme vladala među njima kako bi izdale saopštenje o zajedničkom stavu kojim se poziva na „istraživanje mogućnosti u industrijskoj politici“ koja bi sačuvala evropsku industriju od diskriminatornih trgovinskih mera koje dolaze iz Vašingtona, ali i Pekinga, piše „Politiko“.

Pakt Berlina i Pariza posle duge napetosti

Deklaracija, koja je usvojena posle dvodnevnog sastanka na visokom nivou u Parizu, u kom su učestvovali francuski predsednik Emanuel Makron koji je primio nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok i ministra ekonomije Roberta Habeka, signalizira eskalaciju evropskih napora da zaštiti domaću proizvodnju od pretnje nefer konkurencije iz SAD, navodi američki medij koji je u vlasništvu nemačke korporacije „Aksel Špringer“.

Rastuću frustraciju u Pariz i Berlinu izaziva to što administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena pokazuje malo interesovanja za njihovu zabrinutost zbog Zakon o smanjenju inflacije koji je pripremila Bela kuća. To je ekonomski paket težak 369 milijardi dolara, a uključuje subvencije i poreske olakšice kako bi se podržala takozvana „zelena ekonomija“.

Evropa protiv američkog protekcionizma

Iz evropske perspektive, američki Zakon o smanjenju inflacije je protekcionistička mera jer ohrabruje kompanije da preusmere investicije iz Evrope i podstiče kupce da „kupuju američko“ kada su u pitanju električni automobili.

Budući da je do stupanja na snagu tog Zakona ostalo manje od šest nedelja, jer on počinje da važi 1. januara, te da „mirovni pregovori“ sa Vašingtonom pokazuju slab napredak, vlada u Berlinu odlučila je da ujedini snage sa Parizom i podrži francuski zahtev za politiku EU koja će doneti više subvencija, navodi Politiko.

Cilj je da se stvore bolji uslovi za biznis kako bi Evropa ostala poželjno okruženje za investitore koji se bave budućom „zelenom“ tehnologijom, kao što su baterije, solarni paneli i slično.

Ta nova alijansa između Berlina i Pariza počela je da dobija oblik kroz zajedničko saopštenje koje potpisuju Habek i njegov francuski kolega Bruno le Mer.

„Pozivamo na industrijsku politiku EU koja će omogućiti našim kompanijama da napreduju u globalnoj konkurenciji. Želimo da blisko koordinišemo evropski pristup izazovima kao što je Zakon o smanjenju inflacije SAD“, navodi se, između ostalog, u zajedničkom saopštenju.

Iako se u tekstu izbegava korišćenje reči „subvencije“, govori se o potrebi da se „istraže mogućnosti industrijske politike kako bi se sprečili negativni efekti protekcionističkih mera trećih država“ i „izgradi evropska platforma za transformaciju tehnologija“. Nemačko-francuski poziv traži od Evropske komisije da ubrza procedure za odobravanje subvencija na osnovu tzv. Projekata od važnosti za zajednički evropski interes (IPCEIs).

Ukazuje se da bilo koja odluka o pomoći evropskih država mora biti u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, što znači da ne sme biti diskriminišuća prema stranim investitorima.

„Ušli smo u novu globalizaciju“

Francusko-nemački pakt, koji sledi posle tenzija između dve zemlje, dolazi usred rastućih strahova u Berlinu da će američki Zakon, kao i visoke cene energenata u Evropi, dovesti do toga da mnoge kompanije zaustave investicije u Evropi, pa čak i zatvore svoje poslove kako bi se preselile u SAD i Kinu.

„Ušli smo u novu globalizaciju. Kina je u njoj već dugo sa krupnom državnom pomoći koja je rezervisana za kineske proizvode. Činjenica je da su SAD sada ušle u novu globalizaciju pred našim očima da bi razvile svoje industrijske kapacitete na američkom tlu. Evropa ne sme biti poslednji Mohikanac“, rekao je Le Mer.

Nemačka je, sa druge strane, zabrinuta da bi bilo kakav odgovor na novi američki zakon mogao da izazove trgovinski rat. Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je na „preteranu konkurenciju u oblasti subvencija i zaštitnih tarifa, koju neki vide kao posledicu američkog Zakona o smanjenju inflacije“.

Govoreći na ekonomskom samitu u Berlinu, koji je organizovao nemački medij „Zidojče cajtung“, Šolc je takođe sugerisao da bi ograničeni trgovinski sporazum EU i SAD mogao da umanji tenzije.

„Trebalo bi da razmotrimo i ideju o sporazumu o industrijskim tarifama sa SAD“, rekao je Šolc.

Američki zvaničnici pozvali su EU da izbegava bilo kakve trgovinske sukobe sa Vašingtonom i sugerisali da bi Evropa umesto toga trebalo da kopira američki model subvencija za sopstvenu industriju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading