ISTRAGA RAZOTKRILA GUGL! Američki gigant moraće da plati više stotina miliona dolara korisnicima
EPA/HAYOUNG JEON

Gugl je pristao da podeliti 391.5 miliona dolara korisnicima Androida i Ajfona nakon što je velika istraga pokazala podatke o velikom kršenju privatnosti.

Gugl je pristao na nagodbu s 40 država u SAD-u, a ova nagodba se smatra najvećom nagodbom o privatnosti koja se ikada dogodila u više država u istoriji zemlje.

Istraga je proveravala navode da je Gugl nastavio da prati podatke o lokaciji nekih korisnika uprkos tome što su korisnici isključili tu mogućnost, a navodno je bilo pogođeno više od dve milijarde korisnika Androida i stotine miliona korisnika Ajfona širom sveta koji koriste Gugl.

Tvrdnje o povredi privatnosti prvi put su se pojavile u članku Associated Pressa 2018. Gugl se suočio s oštrom reakcijom jer je zanemario i rizikovao privatnost korisnika, no i zato što je prikupljanjem takvih osetljivih podataka navodno zaradio mnogo novca.

Osim što je pristao na isplatu nagodbe u iznosu od 391.5 miliona dolara s 40 država u SAD-u, Gugl je obećao da će biti transparentniji sa svojim korisnicima kada je u pitanju praćenje podataka o lokaciji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading