"SPREMAJTE ZALIHE, ŠTEDITE NOVAC!" Sumorno upozorenje Bezosa, Ameriku čeka teška recesija!
EPA/Robert Perry

“Ekonomija trenutno ne izgleda sjajno. Stvari se usporavaju, vidite otpuštanja u mnogim, mnogim sektorima privrede. Skoro izvesno je da ako trenutno nismo u recesiji, verovatno ćemo uskoro biti u recesiji”, rekao je Bezos.

Bezos je preporučio američkim domaćinstvima da odlože kupovinu stvari poput novih televizora, frižidera i automobila, s obzirom na rizik da se ekonomski uslovi pogoršaju. Takođe, on je predložio vlasnicima malih preduzeća da razmotre da odustanu od ulaganja u novu opremu i umesto toga naprave svoje rezerve gotovine. Pionir e-trgovine odbio je da proceni koliko bi recesija mogla da traje, ali je pozvao ljude da budu spremni za ekonomsku katastrofu.

“Klonite se rizika. Nadajte se najboljem, ali se pripremite za najgore”, rekao je Bezos.

Endi Džesi, koji je prošlog leta nasledio Bezosa na mestu generalnog direktora Amazona, izgleda da deli strahove svog prethodnika od recesije. Amazon je poslednjih meseci smanjivao troškove, usporavao potrošnju i zamrzavao zapošljavanje za određene uloge, verovatno u pripremi za oštriju ekonomsku pozadinu. Vodeći investitori, rukovodioci, akademici i analitičari oglasili su alarm za recesiju ove godine. Oni su ukazali na napore Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije, koja je u junu porasla na 40-godišnji maksimum od 9,1%, a u oktobru ostala na 7,7%.

Američka centralna banka žuri da ohladi ekonomiju i ublaži pritisak na cene podizanjem kamatnih stopa. Sve ukazuje da bi one mogle dostići vrhunac iznad 5% - prvi put od 2007. Rezultat je da će američki potrošači i preduzeća možda morati da se izbore sa rastućim cenama, rastućim troškovima pozajmljivanja i ekonomijom koja se smanjuje. Bezos verovatno preporučuje da naprave zalihe novca kako bi im to pomoglo da prežive pomogli da prežive taj bolni pritisak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading