PORESKIM REFORMAMA DO LAKŠEG POSLOVANJA Od 1. januara bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave - evo u kojim slučajevima
Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Sa procesom reformi Poreske uprave će se nastaviti i od sledeće godine bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave za neke slučajeve, kao što su privremeni prekid ili prestanak obavljanja delatnosti ili promena sedišta preduzetnika, izjavio je danas Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Od Nove godine lakše poslovanje i manji troškovi

On je na skupu posvećenom fiskalnim i finansijskim aspektima poslovanja preduzetnika rekao da se od ove i ostalih zakonskih promena koje se se sada pripremaju, a koje bi trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara 2023. godine, očekuje da olakšaju poslovanje privrednicima i smanje im troškove.

GRAĐANI POŽURITE! Rok za plaćanje ove obaveze ističe danas

Prema njegovim rečima na olakšavanju položaja poreskih obveznika radilo se i do sada, između ostalog uvođenjem predvidivosti poreske obaveze, što praktično znači da obveznici na početku godine znaju iznos obaveze koja ih očekuje u toj godini.

Na portalu Poreske uprave uveden kalkulator poreza i doprinosa

"Masovno donošenje rešenja se radi sredinom januara za tekući godinu i tako obveznici znaju iznos zaduženja po osnovu poreza i doprinosa za svaki mesec u toj godini. Rešenja se donose u elektronskoj formi i postavljamo ih na portal poreske uprave odakle obveznik može da ih preuzme u svakom trenutku", istakao je on.

Dodao je da je takođe na portalu poreske uprave uveden i kalkulator poreza i doprinosa.

U Srbiji posluje 135.533 firmi i 305.317 preduzetnika

Govoreći o stanju preduzetništva u Srbiji menadžerka za regulatornu reformu NALED-a Irena Ðorđević je navela podatke Agencije za privredne registre prema kojima u Srbiji trenutno posluju 135.533 privredna društva i 305.317 preduzetnika.

U prvih šest meseci ove godine registrovano je osnivanje 25.816 privrednih subjekata što je za 4.520 više nego u istom periodu prošle godine.

Broj registrovanih privrednih društava osnovanih u prvih šest meseci je veći za 12,5 odsto, a broj osnovanih preduzetnika je povećan za 23,9 odsto, odnosno sa 16.347 u 2021. na 20.247 u ovoj godini.

Najviše registrovanih delatnosti je u ugostiteljstvu


"Kada je reč o delatnostima u kojima su se registrovali preduzetnici tu su na prvom mestu ugostiteljski objekti, zatim konsultanti i programeri, a prate ih frizerski i kozmetički saloni i drumski prevoz tereta", rekla je ona.

Kao što je povećan broj novootvorenih preduzetničkih radnji, porastao je i broj ugašenih radnji u odnosu na prošlu godinu i to za 12 odsto, odnosno sa 11.243 u 2021. na 12.829 ugašenih preduzetničkih radnji u ovoj godini.

Najviše je ugašeno ugostiteljskih objekata, zatim frizerskih i kozmetičkih salona i taksi prevoznika.

"Među registrovanim preduzetnicima trećinu su činile žene, 33,7 odsto, dok gotovo četvrtina, tačnije 22,4 odsto pripada kategoriji mladih između 18 i 35 godina", rekla je Irena Ðorđević.

EK je ove godine Srbiju, u oblasti preduzetništva, ocenila kao umereno pripremljenu


Ona je podsetila i na izveštaj Evropske komisije za ovu godinu koja je Srbiju u oblasti preduzetništva i industrijske politike ocenila kao umereno pripremljenu i da je napredak postignut usvajanjem Akcionog plana za strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije.

Takođe i uspostavljanjem portala e-konsultacije, koji ima za cilj da poveća učešće privrednih subjekata u javnim konsultacijama i transparentnost zakonodavnog postupka.
PORESKIM REFORMAMA DO LAKŠEG POSLOVANJA Od 1. januara bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave - evo u kojim slučajevima

printcreen/video

 

 

Glavne regulatorne novine u ovoj godini - uvođenje e-faktura, e-fisklaizacija i usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu


Kao ključne regulatorne novine u ovoj godini navela je e-fiskalizaciju, uvođenje e-faktura, usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu kao i rad na donošenju Strategije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP) za period od 2023. do 2027. godine.

Ona će biti fokusirana na unapređenju poslovnog okruženja i pristupa izvorima finansiranja i novim tržištima, razvoju ljudskih resursa, jačanju, održivosti i konkurentnosti MSPP, jačanje preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva kod žena, mladih i socijalnog preduzetništva te na digitalizaciji i ozelenjavanju MSPP.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading