"SAD SEDNEMO I GLEDAMO HAOS" Posle ove odluke Zapada ceo svet će se okrenuti naglavačke!
Foto: Printscreen

Minster, gradić na severozapadu Nemačke, protekle sedmice je prvi put od Vestfalske konferencije 1648. godine bio domaćin jednog velikog diplomatskog okupljanja. I dok je povelja potpisana u Minsteru sredinom 17. veka označila kraj Tridesetogodišnjeg rata u Evropi (s posledicama koje traju i danas), ovog puta ministri inostranih poslova G7 okupili su se u tom gradiću da utanače zajedničku strategiju daljeg nadgornjavanja Zapada protiv „neprijatelja i rivala”, odnosno protiv Rusije i Kine.

Istih dana, u vreme okupljanja G7 u Nemačkoj, kancelar Olaf Šolc pakovao je kofere za jednodnevni put (u petak) na sastanak oči u oči s kineskim liderom Si Đinpingom. Nemačka, dojučerašnji vodeći kupac ruske nafte i gasa u Evropi, u više nego delikatnom tajmingu otposlala je Šolca u Peking na pregovore s liderom druge najveće ekonomije sveta, koja i danas ostaje „neutralna” prema „specijalnoj vojnoj operaciji” Moskve u Ukrajini.

Neizvesno je da li su Šolc i Si prilikom prve posete jednog zapadnog lidera Kini u poslednje tri godine komentarisali najavu G7 da će do kraja ovog meseca uvesti fiksnu cenu za rusku naftu (transportovanu svetskim morem). I istovremeno učiniti sve da, bilo gde na svetu, od tog datuma spreči promet sibirskih barela po ceni iznad one koju će uskoro obnarodovati. Glasine su, inače, da G7 razmatra da ruskoj nafti postavi „plafon” negde u visini „oko 60 dolara”.

Na vest o toj odluci G7, kojoj se pridružila i Australija, cena barela nafte na svetskom tržištu porasla je za tri odsto i sada je oko 97 američkih dolara (laka teskaska nafta istog dana, u petak, dostigla je vrednost od 90,74 dolara za barel). Berze inače strepe, da bi od 5. decembra svetsko tržište nafte moglo biti lišeno oko 1,5 miliona barela ruske nafte dnevno. S takvom pomišlju berze ne rade ništa drugo već unapred dižu cenu svih barela.

Kojim tehnikama G7 planira da uspostavi apsolutnu kontrolu nad prometom ruske nafte, koja je jedan od tri ključna globalna proizvođača barela, pored Saudijske Arabije i SAD?

Ponajviše tako što vrlo brzo namerava da svakoga ko je bilo gde kupio rusku naftu (od Vijetnama i Indije do Sredozemlja i dalje) po ceni višoj od one koju je zacrtala G7, liši usluga firmi za osiguranje, reosiguranje, finansiranje, prevoz, navigaciju... s domicilnom adresom u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji.

Politički odlučni da G7 ubuduće bude taj „kartel kupaca” koji šteluje sudbinu ruske nafte na svetskom tržištu, pod uslovima koje postavi Zapad, akteri ovog plana oglušuju se već mesecima o uzastopna upozorenja berzi, MMF-a i Svetske banke, čuvenih londonskih osiguravajućih društava, kao i vodećih zalivskih proizvođača.

 „Evropska nastojanja da ograniči cenu koju plaća za prirodni gas su licemerna”, ocenio je katarski ministar energetike Saad el Kaabi za TV Blumberg i dodao: „Mešanjem u poslovanje tržišta, Evropa direktno protivreči sopstvenim pravilima nadmetanja, koja je ranije primenjivala na proizvođače. Slobodno tržište je uvek najbolje rešenje.”

On je upozorio i da oni koji postave „rampu” rizikuju da ostanu bez energenata, odnosno da konkurencija odvuče ponudu. Možda i tako što će razviti nove, alternativne kanale osiguranja, finansiranja, prevoza... ruske nafte.

Bilo kako bilo, G7 je sada izgleda sasvim spreman da pre 5. decembra, kada stupa na snagu EU embargo na uvoz ruske nafte i bilo kakav biznis s njom, proglasi cenu ruskih barela koja je njemu prihvatljiva. U međuvremenu, Rusija je već najavila da neće trgovati svojom naftom ni sa kim ko zavede i sprovodi „G7 plafon cene” sibirskom crnom zlatu. Šta sledi na svetskom tržištu nafte od početka decembra, ostaje da se vidi.

„Ne preostaje nam drugo nego da sedimo i gledamo haos koji će s rampom ceni nastati na svetskom tržištu”, zloslutno predviđa „Lojds list”, glasilo globalnog osiguravajućeg društva „Lojd” iz Londona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading