TMURNE PROGNOZE ZA NEMAČKU AUTO-INDUSTRIJU Pad potražnje pritiska proizvođače automobila i njihove dobavljače
Shutterstock

 

Poslovna očekivanja u nemačkoj automobilskoj industriji su se "natmurila" u oktobru, pokazuje istraživanje instituta IFO, pri čemu je pokazatelj očekivanog budućeg poslovanja pao na minus 35,3 poena sa minus 6,3 boda.


„Zabrinutost zbog kolapsa potražnje pritiska proizvođače automobila i njihove dobavljače“, ističe Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u minhenskom institutu, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Primera radi, indikatori porudžbina proizvođača i potražnje, koji iznose minus 26,2 poena i minus 38,1 poena respektivno, manji su nego u septembru.

U industriji u celini, ocena aktuelnog poslovanja je takođe smanjena, ali neznatno, sa minus 5,1 poena na minus 5,7 poena.

 

PAKAO KRIZE U NEMAČKOJ Podivljale cene energije, podstanari pred izbacivanjem, zemlji preti talas beskućnika!



Pala je i zarada proizvođača.

Procene za drugu polovinu ove godine potonule su na minus 59,7 poena, u odnosu na plus 33,8 poena u prvo polugodište.

Ipak, kompanije su pozitivno ocenile svoje zaostale narudžbine i nameravaju da proizvode više u narednim mesecima.

„Iako su prodajne cene veće, smanjenje potražnje i rastući materijalni i proizvodni troškovi uzrokuju pogoršanje zarada“, kaže Falk.

Situacija kod dobavljača se dodatno pogoršala. Njihova ocena situacije sa zaradama u drugoj polovini 2022. je pesimističnija, pala je na minus 31 poen u poređenju sa minus 26,4 poena u prvoj polovini godine.

„Knjige narudžbina i potražnje kod dobavljača nastavljaju da opadaju“, rekao je Falk.

Oni narednih meseci planiraju da proizvode manje. Poslovna očekivanja dobavljača su se spustila u oktobru na minus 37 poena sa minus 30,7 poena u septembru.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading