KAKO UŠTEDETI STRUJU I SMANJITI RAČUNE Konkretni saveti stručnjaka - na jednu stvar posebno obratite pažnju!
Foto: Shutterstock

Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je detaljan i konkretan vodič za racionalno korišćenje i uštedu električne energije.

Iz agencije navode da energija mora da se troši racionalno jer je u većem delu neobnovljiva, a mora se trošiti racionalno zbog društvene, ekonomske i odgovornosti prema životnoj sredini.

"Uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari", navodi Agencija.

Takođe, dve trećine energije domaćinstva potroši se za grejanje, AERS navodi da dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije. Nove peći za grejanje iskoriste i do 90 posto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto. 

Agencija preporučuje i ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine. 

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka u stolariju i ne zaklanjanje radijatora nameštajem. Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest posto energije. 

AERS preporučuje i nabavku bojlera odgovarajuće velične i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje. Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

KAKO UŠTEDETI STRUJU I SMANJITI RAČUNE Konkretni saveti stručnjaka - na jednu stvar posebno obratite pažnju!

Foto: Shutterstock

 

Saveti za uštedu

Osim kuvanja u posudama koje odgovaraju veličini ringle, preporučuje se korišćenje poklopaca, i isključivanje ringle pet minuta pre kraja kuvanja, a rerne 10 minuta. Savetuje se da frižider odgovara potrebama, jer preveliki rasipa energiju pošto hladi isto bez obzira koliko je pun. Uz napomenu da treba kupovati frižidere bez stvaranja leda, preporučuje se da njegovo mesto ne bude pored izvora toplote.

AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetske "A" klase. Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare, podseća AERS, a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama.

Gde se još može smanjiti potrošnja

Uređaji "A" klase koji manje troše energije - Nove peći za grejanje, bojleri, frižideri, mašina za veš i mašine za pranje posuđa. Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju.

Iz AERS-a prepručuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading