BRŽI PROTOK ROBE - JAČA I JEDNOSTAVNIJA TRGOVINA Nastup srpskih privrednika na sajmu u Tirani od 1. do 4. decembra
EPA/Zoltan Balogh

 

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na Međunarodnom opštem privrednom sajmu „Tirana International Fair 2022“, koji će u Tirani biti održan od 1. do 4. decembra, objavila je PKS.


Iz Privredne komore navode da je tržište Albanije sve interesantnije za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa albanskim partnerima.

Beleži se i znatan broj domaćih privrednih subjekata koji planiraju da osnuju svoja predstavništva, investiraju ili su već nastupili na albanskom tržištu, bilo kupovinom ili osnivanjem novih privrednih društava.

U prilog ovome govori i činjenica da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije već duži period ima dvocifreni trend rasta, što je bio slučaj i tokom krize izazvane pandemijom korona virusa u 2020. godini.

 

DA OBEZBEDIMO SIGURNU ZIMU ZA SVE GRAĐANE Vučić održao video konferenciju sa Ramom i Kovačevskim (FOTO)


Bržoj, jednostavnijoj i jeftinijoj trgovini, zajedničkom tržištu rada, smanjenju čekanja na granicama, doprinosi i regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, čije članice su Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Sajam u Tirani je, ocenjuju u PKS, dobra prilika da domaći izvoznici predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Albanije i izlagačima iz drugih zemalja.

Robna razmena Srbije i Albanije lane je porasla za 24 odsto, dok je izvoz na tržište Albanije povećan za 21 procenat.

U prvoj polovini ove godine, naš izvoz je povećan za 11 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading