"STIŽE MAJKA SVIH KRIZA!" Mračna upozorenja stručnjaka, nižu se upozorenja!
Alo

A kako i ne bile katastrofalne. Ako se osvrnemo samo na ovu godinu, a ne i dve pre nje, udarci dolaze sa svih strana. Energetska kriza, rekordna inflacija, rast kamata, geopolitički sukobi i tenzije, nestašice, zagušenja... Još prošle godine su pojedini stručnjaci isticali da na tržištima imamo "savršenu oluju" nepovoljnih ekonomskih uslova, a ove godine oni su se sam o zaoštrili.

Evo šta sada kažu istaknuti svetski ekonomisti šta nas čeka u 2023. godini:

"Imaćemo finansijsku krizu"

Dobro poznati ekonomista Nurijel Rubini od početka krize redovno se oglašva. Poznat je po pesimističnim, ali i istinitim prognozama. Uspeo je da predvidi krizu 2008. godine, a njegova sadašnja predviđanja takođe nisu nimalo prijatna. Usijana inflacija će dovesti do globalnog finansijskog kraha, upozorava ponovo poznati ekonomista Nurijel Rubini.

Globalna finansijska tržišta trebalo bi da se pripreme za period koji će biti ozbiljniji od 1970. i 2008. godine, smatra poznati ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku.

On je rekao da će centralne banke na kraju odustati od pooštravanja svoje monetarne politikepre nego što se inflacija potpuno porazi.

„Biće ružno, imaćemo finansijsku krizu“, upozorio je Rubini.

On je ukazao na akcije koje su ove godine pale za više od 20 odsto, na pritisak u privatnom kapitalu, na zahlađenje nekretnina u SAD i na opadajuće kreditno tržište, gde su kompanije iskoristile godine niske kamatne stope da se zaduže.

"Inflacija neće pasti dovoljno brzo jer imate negativan šok ponude“, objasnio je on i dodao: „Zapamtite, kada imate negativan šok ponude, dobijate recesiju i visoku inflaciju. Nećemo postići dovoljno brz pad inflacije da ode na 2 odsto.”

Prema Rubiniju, rezultat svega ovoga biće period koji kombinuje najgore iz sedamdesetih i globalnu finansijsku krizu.

„Ovo je samo početak bola. Sačekajte dok ne bude pravi bol. A onda imate veliku finansijsku instituciju koja bi mogla da pukne na globalnom nivou, možda ne u SAD možda sada, ali svakako na međunarodnom nivou“, rekao je on.

"Čeka nas majka svih kriza"

Majkl Beri upozorio je da nas čeka "majka svih finansijskih kriza" i da će berze doživeti potpunu propast.

Majkl Beri je takođe predvideo krizu 2008. godine na tržištu nekretnina, koja je na kraju i potopila svet. Kako je naveo ulagači na berzama su se previše zaigrali i da cela situacija ne vodi ni u šta dobro.

Njegova predviđanja za blisku budućnost još su maračnija od onih ranije. Iako mračna, njegova predviđana su u 95 odsto slučajeva precizna. Sada tvrdi da nam u ekonomskom smislu stiže sudnji dan.

Beri smatra da američko tržište stoji na ivici provalije. On kaže da su sada vremena turbulentija nego ranije, misleći na više nagađanja nego 1920-ih, više precenjenosti nego 1990-ih i više ekonomskih i geopolitičkih sukoba nego 1970-ih. On je predvideo da će akcije doživeti "majku svih kolapsa" pre više od godinu dana i stoga je objavio svoje poslednje upozorenje sa grafikonom koji prikazuje nagli pad S&P 500 od kada je dostigao istorijski maksimum u januaru. I veruje da će još više padati.

"Realne plate, prilagodimo li ih za inflaciju, u ovoj godini u SAD-u su pale za 2,2 odsto. Čini mi se da je ovo jedina zaista bitna vest u maničnoj godini. Inflacija je ništa drugo nego masovni porez, ne zaboravite to", napisao je Beri, koji je još u junu poručio da su one predznak "majke svih kolapsa".

"Kada kripto padne s bilionskih vrednosti, a razne meme deonice s desetina milijardi vrednosti, gubici u Main Streetu (ulica u kojoj je smešteno američko ministarstvo privrede, tj. realni sektor,) meriće se u veličinama BDP-a pojedinih zemalja."

"Ulazimo u recesiju za 6 do 9 meseci"

Izvršni direktor JPMorgan Chase & Co Džejmi Dajmon rekao je da bi Sjedinjene Države i globalna ekonomija mogli ući u recesiju do sredine sledeće godine, izvestio je u ponedeljak CNBC. Neverovatna inflacija, velika povećanja kamatnih stopa, ruska invazija na Ukrajinu i nepoznati učinci politike kvantitativnog stezanja Federalnih rezervi među pokazateljima su potencijalne recesije, rekao je Dajmon u intervjuu kanalu poslovnih vesti.

“Ovo su vrlo, vrlo ozbiljne stvari za koje mislim da će gurnuti SAD i svet – mislim, Evropa je već u recesiji – i verovatno će gurnuti SAD u neku vrstu recesije za šest do devet meseci “, rekao je Dimon.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada će velike američke banke od petka objaviti svoje zarade za treći kvartal. U dosadašnjem toku godine, referentni indeks S&P 500 izgubio je oko 24 odsto, pri čemu sva tri glavna američka indeksa trguju na području medveđeg tržišta.

Dajmon je rekao da bi S&P 500 mogao pasti za dodatnih 20 odsto u odnosu na trenutne nivoe, pri čemu će sledeći pad od 20 odsto vjerovatno “biti mnogo bolniji od prvog”, prenosi.

Ranije ove godine, Dajmon je zatražio od ulagača da se pripreme za ekonomski “uragan”, s JPMorganom, najvećom investicijskom bankom u SAD-u, koja je obustavila otkup dionica u julu nakon što je iznevjerila kvartalna očekivanja Vol Strita.

Goldman Sachs je u junu predvideo 30 odsto šanse da će američka ekonomija upasti u recesiju tokom sledeće godine, dok su ekonomisti Morgan Stanleyja izglede za recesiju u sledećih 12 meseci postavili na oko 35 odsto.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva takođe su u ponedeljak upozorili na sve veći rizik od globalne recesije i rekli da inflacija ostaje problem nakon ruske invazije na Ukrajinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading