POMETNJA NA DEVIZNIM BERZAMA Ova valuta je na tronedeljnom minimumu
Shutterstock/Suwicha

 

Dolar je pao danas na najniži nivi u poslednje tri nedelje, evro se popeo na 20-dnevni maksimum, a funta je dostigla najviši nivo od 15. septembra zbog poboljšanja apetita investitora za rizikom nakon što je Riši Sunak zvanično postao novi britanski premijer.


Na deviznim berzama prisutan je ove nedelje povišen potencijal za volatilno kretanje valuta, jer se očekuje da će centralne banke u zoni evra i Kanada podići ključne kamate za 75 baznih poena, dok je Banka Japana spremna da zadrži ultra niske stope kako bi podržala svoju poljuljanu ekonomiju.

Američki dolar je znatno posustao usled signala da zbog povećanje referente kamate Federalnih rezervi rast najveće svetske ekonomije usporava. Dolar je pao danas na negativnu teritoriju nakon što je objavljeno da su cene nekretnina u SAD potonule u avgustu jer su rastuće kamate na hipoteke oborile potražnju.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, pao je za 0,83 posto na 110,93 poena na trgovanju do 10:55 časova po istočnoameričkom vremenu, prenosi Rojters.

Evro je ojačao na 20-dnevni maksimum, podstaknut spekulacijama da je Evropska centralna banka spremna da podigne svoje kamate za 75 baznih poena na sednici u četvrtak kako bi obuzdala usijanu inflaciju. Zajednička valuta 19-članog bloka je, prema poslednjim raspoloživim podacima, porasla za 0,85 odsto na 0,9957 dolara.

ŠTA SE TO DEŠAVA SA DOLAROM? Valutni strateg sve otkrio!

Funta je uzletela na najviši nivo od 15. septembra, za čak 1,64 procenta na 1,14675 dolara, ali valutni stratezi procenjuju da će britanska valuta ostati pod pritiskom.

Japanski jen se oporavio prema dolaru sa 32-godišnjeg minimuma od 151,94 jena na koji je pao u petak posle, kako se nagađa, dve uzastopne intervencije Banke Japana (BOJ) na deviznom tržištu - krajem proše i početkom ove nedelje, i trenutno se trguje na nivou od 147,665 jena za dolar.

Kineski juan je, s druge strane, nastavio da slabi otkako je predsrednik Si Ðinping izabrao novi državni rukovodni tim na minulom Kongresu Komunističke partije, što je izazvalo bojazan na berzama da će privredni rast zemlje biti žrtvovan u korist politike vođene ideologijom.

Juan je na kineskom trgovanju pao danas na najniži nivo u poslednjih skoro 15 godina nakon što je centralna banka postavila najniži srednji kurs od 2008, a na prekomorskim tržištima je potonuo na rekordni minimum od 7,3746 juana za dolar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading