TRI USLOVA ZA IZLAZAK IZ KRIZE Turski ekspert ponudio rešenje Evropskoj uniji
Foto: Shutterstock

Evropska unija će moći da izbegne energetsku krizu snižavanjem cena prirodnog gasa, ograničavanjem potrošnje i obezbeđivanjem snabdevanja, napisao je Erdal Кaragel, ekspert turske fondacije za politička i ekonomska istraživanja SETA, u članku za list Jeni Šafak.

Prema njegovom mišljenju, recesija evropskih ekonomija izazvala je povećanje kamatnih stopa usled inflacije izazvane naglim rastom cena energenata.

„Evropska unija će moći da izbegne krizu postizanjem tri cilja: smanjenjem cene prirodnog gasa, smanjenjem potrošnje i obezbeđivanjem pouzdanosti snabdevanja“, smatra Кaragel.

Ekonomista je uvođenje gornje granice cena nazvao jednom od glavnih opasnosti za Evropljane. Prema njegovim rečima, vlasti Nemačke, Holandije i Danske su prepoznale da ova mera može samo da pogorša rizike energetske bezbednosti.

Кaragel je naglasio da neke zemlje članice EU, na primer, Francuska, Italija , Španija , podržavaju ograničavanje cena goriva, jer imaju alternativne opcije snabdevanja energijom. Ekspert je zaključ da se evropske zemlje ne mogu ni međusobno dogovoriti o ovom pitanju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading