IZDATO UPOZORENJE ZA EU Situacija je kritična, prete restrikcije
EPA

Francuski i irski elektroenergetski sistemi su najugroženiji na zimske nestanke struje, upozorila je Evropsko udruženje operatora prenosne mreže (ENTSO-E).

Prema svojim zimskim prognozama, objavljenim u četvrtak, mreža u regionu će se suočiti sa najvećim stresom u januaru i februaru, ali bi Francuska i Irska mogle da budu pogođene tim problemima već u novembru ili decembru.

„Situacija ove zime je kritična, ali savladava operativnim merama“, navodi se u izveštaju, uz napomenu da gubitak nuklearnog kapaciteta, uglavnom u Francuskoj, ali i u Švedskoj i Finskoj, dodatno opterećuje sistem.

EirGrid, koji upravlja protokom električne energije širom Irske, takođe je rekao da bi pojedinačni potrošači mogli da se suoče sa u proseku četiri sata bez struje tokom zime.

U međuvremenu, individualni potrošači u Francuskoj suočavaju se sa do 26 sati bez struje tokom zime zbog niske proizvodnje nuklearne energije, prema ENTSO-E.

ENTSO-E je takođe upozorila da se Norveška i Švedska takođe suočavaju sa rizikom od prekida rada ako zima bude posebno suva, jer se obe zemlje u velikoj meri oslanjaju na hidroenergiju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading