(NE)PROMIŠLJEN POTEZ KOMŠIJA: BiH prodala preko tone zlatnih rezervi! Prete li im dugoročne posledice?
Foto: Shutterstock/Blue Andy

Senad Softić, guverner Centralne banke BiH potvrdio je da je Centralna banka Bosne i Hercegovine nedavno prodala 40.000 unci zlata (32.000 unce su jedna tona), što je više od tone zlata deviznih rezervi.

Guverner Senad Softić smatra ovakav potez opravdanim.

“Investiramo na siguran način, što je slučaj i s nedavnom prodajom zlata”, rekao je Softić.

Pojasnio je kako je od marta ove godine i sukoba u Ukrajini cena zlata u padu, što je rezultat i podizanja kamata od Evropske centralne banke (ECB).

Iako se ovaj potez na kratkoročni rok čini promiišljen, pitanje je kako će se ovakav potez, posmatrano dugoročno, odraziti na ekonomiju BiH.

Zlato je garant monetarne sigurnosti

Primera radi, Srbija danas ima duplo više zlata nego pre deset godina, dok je vrednost deviznih rezervi u ovom plemenitom metalu više nego utrostručena u tom periodu.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u njihovim trezorima se čuva 38,1 tona zlata, dok ga je 2012. godine bilo 15,3 tona.

Podaci Svetskog saveta za zlato (World Gold Council), pokazuju da među državama regiona Srbija ima najveće zlatne rezerve.

Srbija koja ima daleko više zlatnih rezervi od BiH nije se odlučila na ovakav potez s obzirom na činjenicu da zlato osigurava stabilnost.

Investiranje u zlato nije samo pitanje ekonomske procene. Investiranje u ovaj medij je pre svega značajno kako bi se osigurala ekonomska, tj. monetarna sigurnost.

Trend rasta dolara i pada cene zlata može da se promeni,ali čak i ako se ovaj trend u skorije vreme ne promeni, postavlja se pitanje na koji način komšije iz BiH nastoje da obezbede stabilnost monetarnog fonda, s obziom da nakon navedene prodaje monetrano zlatno čini manje od jedan odsto vrednosti deviznih rezervi Bosne i Hercegovine.

Sve ovo upućuje da su se komšije vodile trenutnim potrebama, kakve će to posledice imati, ostaje da vidimo, a njima da se nadaju dugoročne posledice neće biti katastrofalne.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading