FRANCUZI NA ULICAMA! Premijerka zaobišla Skupštinu, inflacija jede plate!
EPA

Francuzi su opet na ulicama – krenulo je od štrajka zaposlenih u kompaniji za preradu nafte, a redovi pred pumpama pretvorili su se u kolone u protestima. I jedni i drugi bi da plate prate inflaciju, iako je ona u Francuskoj šest odsto, gotovo upola manje nego u ostatku evrozone. 

"Francuska se u suštini nije oporavila ni pod vlašću prethodnih predsednika i sam izbor Emanuela Makrona, prvi i ono što se od njega očekivalo u drugom mandatu, jeste da reši i ta ekonomska pitanja. Kod Francuza postoji jedna veća osetljivost nego kod drugih naroda na njihov životni standard, oni se sada plaše da ne osiromaše", objašnjava Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije.

Nezadovoljstvo je naraslo zbog odluke da budžet za sledeću godinu prođe mimo Nacionalne skupštine. S obzirom na to da Vlada ima tek relativnu većinu od junskih izbora, iskoristili su tu ustavnu mogućnost.

Lopta je sada u dvorištu opozicije – izglasavanje nepoverenja Vladi. Srećom po Makrona i Elizabet Born, levica i desnica će teško ujediniti glasove za smenu Vlade.

FRANCUZI NA ULICAMA! Premijerka zaobišla Skupštinu, inflacija jede plate!

EPA

 

"Cela ova situacija govori o slabosti Makronove vlade, odnosno Vlade Elizabet Born. Ona ne može da pronađe, nije sigurna u neku od opozicionih stranaka sa kojom bi eventualno mogla da progura budžet. Pošto nije sigurna, ona koristi mehanizam generala De Gola 49.3 – ili ste protiv mene, ako niste, ako mi ne izglasate nepoverenje, zakon i budžet je prošao", ističe Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Različiti stavovi Pariza i Berlina

Neizvesno je kako će proći inicijativa u okviru EU za ograničenje cene gasa. Berlin i Pariz o tome drugačije misle. Odložili su i zajedničku sednicu vlada jer delegacije ne uspevaju da približe stavove o bar dva ključna pitanja: Gasu i naoružanju. Francuzi kažu - nemaju svi 200 milijardi evra da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi. Imaju zamerke i na nemački predlog - Evropski nebeski štit, zbog kupovine oružja od Vašingtona.

"Oni imaju kompletno naoružanje koje proizvode i stalno govore Nemcima - kupujte naše, ali Nemci su u partnerstvu sa SAD i oni su čvrsto uključeni u NATO i uvek nabavljaju američku opremu. To je problem koji će trajati dugo, sve dok se ne postigne politički dogovor između Francuske i Nemačke da će biti izgrađena potpuno autonomna, samostalna evropska odbrana", smatra Zečević.

Aleksandra Kolaković podseća da je Francuska Nemačkoj već uputila jednu vrstu pomoći u gasu. "To je samo oko dva odsto nemačkih potreba, ali svakako da predstavlja jedan izraz dobre volje. Sa druge strane, Nemačka se obavezala da će pomoći Francuskoj ako dođe do nestašica električne energije", rekla je Kolakovićeva. 

Narušavanje ravnoteže straha 

Kada je Emanuel Makron rekao da u slučaju da Rusija upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, Francuska ne bi uzvratila, nemački Špigl ocenio je da, dok američki predsednik govori o Armagedonu, izjava predsednika jedine nuklearne sile u EU, narušava ravnotežu straha.

"Emanuel Makron ostaje jedan od retkih lidera sa Zapada koji pokazuje spremnost za neku vrstu političkog rešenja koja bi privremeno dovela do obustave sukoba. Razlozi su jednostavni, šteta koju plaća EU i naročito njene najprosperitetnije članice od ovog sukoba je daleko veća od one koju snosi Vašington", napominje Mladen Lišanin sa Instituta za političke studije.

Makronu se pamti izjava – ne smemo dozvoliti da Rusija bude ponižena. Francuska se sa kritikama suočava i zbog, kako se ocenjuje, slabijih isporuka oružja Ukrajini. Iako na ukrajinsko ratište stižu haubice i sistemi, neophodni baš za odbranu od raketa i dronova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading