LITIJUM POSTAJE VAŽNIJI OD NAFTE! Srbiju  nasankali lažni ekolozi! Evropu trese nova "zlatna groznica"!
Printscreen

Nova "zlatna groznica" trese Evropu. Kako pokazuju podaci, litijum postaje važniji resurs čak i od nafte!

S obzirom da se EU obavezala da će električna vozila biti široko dostupna do 2035. godine, očekuje se da će potražnja za metalima potrebnim za proizvodnju baterija, posebno litijumom, eksplodirati. Tržištem trenutno dominira nekoliko zemalja, ali Evropa želi da se pridruži klubu iskorištavajući svoje rudnike.

Brojke govore same za sebe. Od 2015. godine, obim proizvodnje litijuma, poznatog i kao "belo zlato", utrostručio se širom sveta, dostigavši ​​100.000 tona godišnje do 2021., prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Količina bi se mogla povećati sedam puta do 2030. Na evropskom nivou, 2050. će biti potrebno oko 35 puta više litijuma nego danas.

Evropa se nada da će maksimalno iskoristiti novu groznicu "belog zlata" eksploatacijom vlastitih rudnika. Glavne rezerve kontinenta nalaze se u Portugalu, Nemačkoj, Austriji i Finskoj. U Francuskoj, Francuski biro za geološka i rudarska istraživanja (BRGM) je 2018. godine napravio inventar ističući rezerve u Alzasu, centralnom regionu masiva, kao i na području Armorikanskog masiva u Bretanji.

A šta je sa Srbijom, u kojoj se takođe nalaze nalazišta litijuma?

Našu zemlju nasankali su lažni ekolozi, koji se bore protiv svega što Evropa obilato koristi. Našim lažnim ekolozima smeta razvoj Srbije, nova radna mesta, novi mostovi… Za čiji interes su sve to uradili, odgovor se sam nameće!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Boki kubura

20.10.2022 07:53

Tako je, kao da bi otrov iz rudnika stigao do Leskovac ili Vranje.Nas predsednik bi se postarao da se ispostuju najvece ekoloske norme. Srbija bi provcetala ko tresnja u prolece